Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Imsys
Komponenter |

Imsys lägger i en ny växel – ”upp till bevis nu”

En intensiv höst och vinter väntar den svenska tillverkaren av mikroprocessorer. Inom kort ska Imsys nytillträdde vd, Jonas Wӕrn ut på resande fot för att visa upp bolagets produkter i hopp om att bygga ut kundportföljen. “Vi ser oss som en intressant tier 2 och vill på sikt landa hos en OEM,” säger vd:n till Evertiq.

Det har hänt mycket hos på Imsys på kort tid, och flera delar är i rörelse. Medan ledande personer har klivit över till styrelsen, har tidigare styrelsemedlemmar befordrats. Samtidigt har kapitalet förstärkts med strax över 30 miljoner kronor.

Jonas Wӕrn, nytillträdd vd sedan en dryg vecka, ser på bolagsförändringarna som led i ett intåg i en ny era. Magnus Stuart, tidigare vd, och grundaren Stefan Blixt på varsin stol i styrelsen. Sedan har Dag Helmfrid har befordrats till teknikchef. Och så pengarna, förstås.

Men kanske det viktigaste av allt, menar Jonas, är att den egna teknologin är mogen. Det är dags att “kliva upp ur källaren”, och hög tid att få ut IM3000 och IM4000 på marknaden.

”Vi vet att det vi gör är bra och attraktivt för flera applikationsområden, men vi behöver få ett kvitto på att vi ligger rätt till,” menar Jonas.

Det är primärt AI och IoT som gäller för bolaget. Dels inom fordonsindustrin, där mikroprocessorna till exempel kan användas till radarsystem för att identifiera vilken typ av objekt som närmar sig fordonet. Men även hälso- och sjukvård och vitvaror är intressanta områden. Likaså telekom med 5G och 6G där behovet av processorer med stor beräkningskraft är stort. Potentialen är, som det verkar, stor.

”Vi ska undersöka vilka kundbehov vi kan möta och hoppas på samarbeten av olika storlekar och former. Proof of concepts. Utvecklingssamarbeten. Stora, som små. Nationella, som internationella Vi ser oss som en intressant tier 2 och vill på sikt landa hos en OEM,” säger Jonas.

Bolaget har haft täta band till bland annat Taiwan när det kommer till produktion. Tanken är att i framtiden gå in i en industrialiseringsfas för produkterna. Och då kommer man nog inte att rucka på upplägget man har i dag, men samtidigt undviker man inte tankar på produktion på närmare håll.

”Vi har haft ett bra samarbete med våra partners i Kina och Taiwan, och avser att fortsätta arbeta med dem. Sedan ser vi att många flyttar sin produktion närmare hemtrakterna, och vi är överens om att det är viktigt med en stabil försörjningskedja. För rätt som det är händer något i världen, vilket vi har sett ganska nyligen.”

Hur ser Imsys på möjligheterna att ha en helt egen produktion i framtiden, att sköta rubbet hemmavid, det vill säga.

”Vi kommer ändra vårt upplägg allt eftersom våra produkters s-kurvor utvecklas och försäljningen tar fart och jag ser det inte för omöjligt att eventuellt ha delar av produktion och industrialiseringsbyggande under eget tak i framtiden,” säger Jonas.

Enligt Jonas har man en bra backning i dag, i form av både styrelse och investerare. Men arbetet man lägger ned i dag ska ligga till grund för en stabil, självständig framtid.

”Vi har som mål att inte enbart leverera och sälja, utan att bli ett hälsosamt, starkt företag som står på egna ben och som har en stabil tillväxt under de kommande åren. Det är upp till bevis nu, men vi tycker att det är en rolig press och är taggade,” säger Jonas.

Vad hoppas du ha för nyheter att förmedla efter höstens och vinterns arbete?

”Vi arbetar nu på att ytterligare stärka vårt team samt att engagera i ett par intressanta nya samarbetsformer och strategiska kundaffärer, sådana nyheter ser jag fram emot att få förmedla till marknaden,” avslutar Jonas.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons