Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Pixabay
Teknik |

USB-C blir nya standarden för bärbara enheter

"Efterlängtad gemensam laddare blir verklighet 2024." Efter Europaparlamentets godkännande idag kommer konsumenterna i EU snart bara att behöva en enda laddare för sina enheter.

I slutet av 2024 måste alla mobiler, surfplattor och kameror som säljs i EU ha en USB-C-kontakt. Från och med våren 2026 gäller detta även bärbara datorer. Det framgår av ett pressmeddelande från Europaparlamentet.

Den nya lagen antogs av Europaparlamentet på tisdagen med 602 röster för, 13 röster emot och åtta nedlagda röster. 

Oavsett tillverkare måste alla nya mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, hörlurar och headset, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare, e-läsare, tangentbord, möss, bärbara navigationssystem, öronsnäckor och bärbara datorer som är uppladdningsbara med trådbunden kabel, med en strömtillförsel på upp till 100 watt, utrustas med en USB-C-kontakt.

”Den gemensamma laddaren kommer äntligen att bli verklighet i Europa. Vi har väntat mer än tio år på dessa regler, och vi kan äntligen lämna det nuvarande överflödet av laddare i det förflutna. Denna lag gör det möjligt att utveckla innovativa laddningslösningar i framtiden, och det kommer att gynna alla - från frustrerade konsumenter till vår sårbara miljö. Detta är svåra tider för politiken, men vi har visat att EU inte har slut på idéer eller lösningar för att förbättra livet för miljontals människor i Europa samt inspirera andra delar av världen att följa efter," säger Alex Agius Saliba, vice ordförande för gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet, i pressmeddelandet.


Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons