Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Midsummer
Elektronikproduktion |

Midsummers orderingång upp – vill utöka produktionskapacitet

Midsummers orderingång inom solcellstak uppgick till 37,8 miljoner kronor under Q3. Nu ser man över möjligheten till finansiering för utökad produktionskapacitet även i Sverige.

Uppdaterad; 2022-10-10 12:36

Orderingång på 37,8 miljoner kronor innebär en ökning med 63 procent jämfört med motsvarande period förra året och med 110 procent jämfört med föregående kvartal. Det står i ett pressutskick. 

Efterfrågan på den svenska privatmarknaden slog nytt rekord under kvartalet, meddelar man, samtidigt som försäljningen till kommersiella aktörer ska ha ökat avsevärt. 

Orderingången för det tredje kvartalet föranleder bolaget att se över möjligheten till finansiering för utökad produktionskapacitet även i Sverige.

"Vi är självfallet mycket glada över våra fina försäljningssiffror som hade kunnat vara ännu högre om vi hade haft en större produktionskapacitet. Leveranstiderna är för närvarande cirka nio månader vilket inte är tillfredställande. Vi har ambitiösa tillväxtplaner för att göra Midsummer till en ledande europeisk aktör inom tunnfilmssolpaneler och vi vill kraftigt accelerera utbyggnaden av produktionskapacitet," säger Sven Lindström, vd för Midsummer, i pressmeddelandet. 

Utökad produktionskapacitet med 20 MW i ett första steg

I ett första steg eftersträvas en utbyggd kapacitet för årlig produktion av solceller motsvarande cirka 20 MW, med möjlig uppskalning till 200 MW. I dagsläget producerar fabriken i Järfälla cirka 2 MW per år.

"Trots att fabriken i Italien ännu inte startat produktion ser vi att efterfrågan redan håller på att svälja dess kapacitet och vi vill därför redan nu öka kapaciteten ännu mer i Sverige, och för den önskar vi sluta liknande avtal med svenska aktörer inom bygg och tak som vi gjort i Italien," säger Sven Lindström.

Bolaget skriver att man letar efter en lämplig lokal för expansionen.

"Vi för liksom i Italien även förhandlingar med större aktörer som önskar träffa leveransavtal avseende den nordiska marknaden och för att tillfredsställa sådana avtal behöver vi bygga ut vår nordiska produktionskapacitet," Sven Lindström.

Hur många arbetstillfällen ser ni att en utökad produktionskapacitet i Sverige kan generera? 

"För en fullödig 200 MW-fabrik talar vi om storleksordningen 150-250 anställda," skriver Peter Karaszi, kommunikationschef på Midsummer, till Evertiq i ett mejlsvar. 

Styrelsen har beslutat att se över kapitalstrukturen och bolaget har anlitat G&W Fondkommission som finansiell rådgivare för att sondera med industriella/strategiska investerare avseende en riktad nyemission under fjärde kvartalet 2022.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2