Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
DeLavals automatiska<br>komjölkningsmaskin VMS Elektronikproduktion | 08 maj 2003

Miljonorder till Optronic

Optronic får en order värd 25 miljoner kronor för nya spensensorer till DeLavals automatiska komjölkningsmaskin VMS.
- Vi valde att samarbeta med en partner som kunde utveckla produkten och sedan också tillverka den, säger Magnus Hellberg, inköpschef för produktområdet VMS på DeLaval.
Det avtal gällande spensensorer som Optronic fått sträcker sig fram till och med 2005.

- Det är mycket intressant att tillsammans med DeLaval ligga i fronten när det gäller utvecklingen av "seende" robotar i klassisk lantbruksmiljö, säger Rickard Åström, affärsområdeschef vid Optronic.

DeLaval introducerade sin mjölkningsrobot VMS (Voluntary Milking System) år 2000. Med roboten kan kon mjölkas automatiskt. En av delarna i VMS-systemet består av en pneumatisk robotarm med spensensor. Denna del identifierar och positionerar kons spenar samt sköter påsättningen av spenkopparna.

- Appliceringen av spenarna är en känslig del i konceptet. Förutom mycket svåra optiska förhållanden handlar det om en mycket aggressiv miljö med fukt och olika typer av kemikalier. Denna miljö måste spensensorn klara av att hantera 24 timmar om dygnet, säger Magnus Hellberg.

Optronic fick för två år sedan uppdraget att utveckla en spensensor med hög precision i tuff miljö. Man har arbetat med problematiken och tagit fram en bildbaserad appliceringsmetod som verkligen "ser" spenarna.

- En stor utmaning har varit att klara de ofta knepiga ljusförhållandena där det också kan förekomma reflexioner från rostfri utrustning, säger Rickard Åström.
Annons
Annons
Annons
Annons
Läs även
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2