Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ASML
Elektronikproduktion |

"Rekordkvartal" för litografijätten ASML

Det blev fler bokningar av produktionsutrustning för halvledare under årets tredje kvartal jämfört med motsvarande period i fjol.

Antalet bokningar under perioden motsvarande en summa på 8,9 miljarder euro, jämfört med 8,4 miljarder förra året. Det framgår av ASML:s senaste delårsrapport. 

Försäljningen uppgick till 5,8 miljarder euro under perioden, med en bruttomarginal på 51,8 procent. Nettoinkomsten stannade på 1,8 miljarder. 

Siffrorna blev högre än vad bolaget tidigare hade räknat med, berättar vd, Peter Wennink i rapporten.

"Det råder osäkerhet på marknaden på grund av ett antal globala makroekonomiska problem, inklusive inflation, konsumentförtroende och risken för en lågkonjunktur. Medan vi börjar se divergerande efterfrågedynamik per marknadssegment, fortsätter den övergripande efterfrågan på våra system att vara stark. Detta resulterade i rekordbokningar under tredje kvartalet på cirka 8,9 miljarder euro, varav 3,8 miljarder euro är EUV-system, inklusive High-NA-system," fortsätter Wennink. 

Prognosen för fjärde kvartalet pekar på en omsättning i intervallet 6,1 till 6,6 miljarder euro, med en bruttomarginal på omkring 49 procent. Försäljningen för helåret förväntas landa på 21,1 miljarder.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1