Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Allianz Research
Komponenter |

Chipbrist kostar den europeiska fordonsindustrin miljarder

En rapport från fordonsorganisationen Allianz visar att bristen på chip kommer kosta fordonsindustrin 100 miljarder euro 2021 och 2022. Detta ska ha lett till ett underskott på 18 miljoner bilar.

Allianz skriver att fordonsindustrin skulle behöva ett utökat stöd för att undvika kostsamma följder som detta i framtiden, särskilt med tanke på att fordon med tiden kommer bli utrustade med fler och fler halvledarkomponenter. 

Vidare yrkar organisationen på att stödet ska fokusera på segment där Europa är en stor aktör inom både tillverkning och slutmarknad. Vilket snarare handlar om fordon, än till exempel konsumentelektronik. 

Allianz förklarar att tillverkare och leverantörer av bilar minskade sina lager och inköp av halvledarkomponenter i början på pandemin som ett sätt att förbereda sig inför tuffare tider. Industrin blev senare varse att produktionskapaciteten var begränsad under andra halvan av 2020, i och med att tillverkarna flyttat kapaciteten till andra, växande områden, så som datorer och datacenter. Två år efter pandemins start vittnar Allianz om en bilproduktion som befinner sig långt från nivåerna 2019. 

Europa nådde 2021 sin hittills lägsta produktionsnivå på 13 miljoner bilar. Utöver pandemin har återhämtningen bromsats ytterligare av bland annat nedstängningar i Kina och Rysslands invasionskrig av Ukraina. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-2