Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Teknikforetagen (används i illustrativt syfte
Teknik |

Miljoner till kompetensutveckling inom smart industri

KK-stiftelsen beviljar 21,5 miljoner kronor till kompetensutveckling av yrkesverksamma inom området smart industri. Kurserna kommer att tas fram med industri och bygga på faktiska kompetensbehov.

Fem fokusområden inom smart industri har identifierats där kurser kommer att utvecklas. Material- och strukturkarakterisering, modellering och simulering, produktion och produktionsstyrning, smart underhåll och data management. Det framgår av ett pressutskick. 

Tillsammans med universitetets och företagens insatser omfattar satsningen 29,5 miljoner kronor.

"Vi är självklart mycket glada för stödet från KK-stiftelsen och det starka intresset från näringslivet. Satsningen är betydelsefull för näringslivets långsiktiga kompetensförsörjning och utveckling och ger oss möjlighet att bemöta det växande behovet av löpande kompetensutveckling från näringslivet," säger Martin Kroon, projektledare för Smart Industri, i pressutskicket. 

Smart Industry Group är en tvärvetenskaplig forskargrupp med expertis från datavetenskap och maskinteknik och som tillsammans kommer att arbeta med utveckling och genomförande av kurser.

"Utöver dessa områden kommer vi att ha en särskilt spår med kurser för ledare och chefer. Den digitala transformationen och digitaliseringen av industrin kräver att chefer och ledare får en ökad kunskap om olika teknikområden för att på bästa sätt kunna leda förändringen. Dessa områden hänger samman och utgör olika aspekter av Industri 4.0 och Smart industri," säger Martin Kroon. 

Enligt pressmeddelandet ska kurserna "ge direkt och långsiktig nytta för företagen och de kunskaper som tillägnas skall vara lätt att omvandla till verktyg i det dagliga arbetet". 

"Vi kommer inom Smart Industri att arbeta agilt och nära industrin för att på bästa sätt möta de faktiska behov som finns och som kommer att utkristallisera sig längs vägen. Till varje tematiskt område kommer vi knyta företag med intressen för området och välkomnar alla som vill att arbeta tillsammans med oss att höra av sig," säger Diana Unander, koordinator i projektet med fokus på näringslivssamverkan.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1