Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Electrolux
Elektronikproduktion |

Electrolux måste spara pengar – tusentals anställda berörs

Vitvarujätten Electrolux lanserar program för kostnadsbesparingar på flera miljarder. Huvuddelen av kostnadsbesparingarna kommer att realiseras i affärsområde Nordamerika.

Ett av tre områden inom programmet är att "eliminera kostnadsineffektivitet i vår leveranskedja och produktion genom att anpassa försäljnings- och produktionsplaner till vad som kan levereras på ett stabilt sätt och att anpassa personalstyrkan i våra fabriker". 

Mellan 3'500 och 4'000 tjänster kommer att påverkas av programmet, skriver Electrolux i sin delårsrapport för tredje kvartalet. 

"De aktiviteter som genomförs under programmet kommer gradvis att bidra till resultatet under 2023 och in i 2024. Den totala kostnadsbesparingen från programmet beräknas överstiga sju miljarder kronor. Huvuddelen av kostnadsbesparingarna kommer att realiseras i affärsområde Nordamerika," säger vd, Jonas Samuelson i rapporten. 

Rörelseresultatet uppgick till -385 miljoner kronor (1'639), vilket motsvarar en marginal på -1,1 proicent (5,3).

Rörelseresultatet inkluderar en negativ engångspost om 350 miljoner kronor, relaterad till utträdet från den ryska marknaden, vilket påverkar affärsområde Europa. 

Exklusive denna engångspost uppgick rörelseresultatet till -35 miljoner kronor, vilket motsvarar en marginal på -0,1 procent (5,3). 

Utöver svagare marknadsförhållanden resulterade obalanser i leveranskedjan i en väsentligt förhöjd kostnadsnivå, främst inom affärsområde Nordamerika som redovisade en förlust om 1,2 miljarder kronor.

"När det gäller affärsområde Nordamerika är jag självklart mycket besviken över vår prestation. Produktionsförändringen med de två nya anläggningarna Anderson och Springfield inklusive flera nya produktplattformar, i kombination med de särskilt utmanande förhållandena i leveranskedjan, kräver ytterligare åtgärder för att återgå till stabilitet och lönsamhet. Utöver de tre ovan nämnda områdena för hela koncernen, är viktiga aktiviteter för omställningen i Nordamerika att stabilisera och förbättra verksamhetsplaneringen och att avsevärt förbättra kostnadseffektiviteten i Anderson och Springfield för att säkerställa en konkurrenskraftig kostnadsnivå i dessa nya produktionsanläggningar," fortsätter Samuelson i rapporten. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1