Annons
Annons
Annons
Annons
© Elmos
Komponenter |

Silex förvärv av Elmos stoppas - "inte naiva"

Det blir ingen försäljning av Elmos tillverkningsprocesser för 200-millimeters kiselskivor i Dortmund. Beslutet fattades i dag, strax innan middagstid under ett regeringssammanträde i Tyskland.

Uppdaterad; 2023-03-20 11:08

Elmos ord från gårdagen besannades under förmiddagen. Det blev som halvledarbolaget hade förväntat sig ingen försäljning till Järfällaföretaget Silex Microsystems. 

Tyska medier rapporterar att bolaget, Elmos klassas som en kritisk del av infrastrukturen, och att en försäljning utgör ett hot mot denna. 

"Förbudet sker på grund av att köpet skulle ha äventyrat allmän ordning och säkerhet i Tyskland. Mildare medel, så som ett godkännande av förvärvet med villkor, var inte lämpliga för att eliminera de identifierade riskerna," förklarar Tysklands näringsdepartement.

"Vi måste titta noga på företagsuppköp när viktig infrastruktur är inblandad eller när det finns en risk för att teknik kommer att flöda till köpare från länder utanför EU. Särskilt inom halvledarsektorn är det viktigt för oss att skydda Tysklands och Europas tekniska och ekonomiska suveränitet. Naturligtvis är och kommer Tyskland att förbli en öppen investeringsplats, men vi är inte heller naiva," säger Robert Habeck, vice förbundskansler och minister för näringsliv och klimat i regeringen Scholz, i ett pressmeddelande. 

Silex ingick i vintras avtal om att ta över Elmos Semiconductors. I slutet på oktober rapporterade tysk media att ett godkännande kan väntas inom en nära framtid. 

Försäljningen av Elmos produktion av kiselplattor i Dortmund skulle ha uppgått till en summa på 77,5 miljoner euro, inkluderat en summa på sju miljoner för inventarier märkta ”work-in-progress”, vilket gör att totalsumman skulla landat på 88,5 miljoner.

Det är värt att påpeka att Silex Microelectronics förvärvades under 2015 av det kinesiska företaget Nav Technology Co Ltd.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2