GPV ökar intäkterna och höjer prognosen för helåret
GPV fortsätter sin tillväxtresa och rapporterar rekordintäkter på 1,15 miljarder danska kronor för tredje kvartalet. Resultatet leder till att GPV återigen höjer prognosen för 2022.
Intäkterna under kvartalet blev 45 procent högre än under samma period förra året, står det i bolagets senaste delårsrapport.
”Först och främst är vi glada över att efterfrågan från många av våra kunder har ökat, vilket är den främsta orsaken till ökningen av intäkterna. En del av förbättringen beror också på betydande prisökningar på komponenter och material. Ändå har vi lyckats stärka våra partnerskap med befintliga kunder samtidigt som vi attraherar nya”, säger vd, Bo Lybæk i rapporten.
Resultatet för perioden landade på 96 miljoner danska kronor, jämfört med 102 miljoner under tredje kvartalet 2021. Företaget uppger att ökade kostnader för material, frakt och energi minskade resultatet, men att resultatet är bättre än förväntat.
Generellt står branschen fortfarande inför utmaningar med bristande komponenter och andra material, men GPV menar att man har tagit flera initiativ för att mildra konsekvenserna.
"Även om vi ser tecken på förbättring är materialförsörjningen fortfarande en utmaning i vår bransch med allokeringar och kortsiktiga avvecklingar. På grund av den kraftigt ökade orderstocken och åtaganden från kunderna har vi ökat vårt lager avsevärt och därmed vår investering i rörelsekapital, vilket under normala omständigheter skulle betraktas som ett negativt drag. Vårt mål har dock varit att säkra leveranser till våra kunder på bästa möjliga sätt”, säger Bo Lybæk i rapporten.
Sammanslagningen mellan GPV och Enics slutfördes den tredje oktober 2022 och innebär att siffrorna från Enics att ingå i de konsoliderade GPV-siffrorna från och med fjärde kvartalet 2022. Sammanslagningen väntas ha en positiv inverkan på fjärde kvartalets intäkter och resultat
GPV har därför höjt sina förväntningar för helåret 2022. Företaget förväntar sig nu intäkter på 5,2 till 5,6 miljarder danska kronor (699 till 752 miljoner euro), jämfört med tidigare utsikter på 3,9 till 4,1 miljarder danska kronor (524 – 551 miljoner euro).