Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Aspocomp
Mönsterkort |

Aspocomps försäljning ökar – halvledarsegmentet bidrar starkt

Mönsterkortstillverkaren Aspocomps försäljning och resultat ökade under tredje kvartalet. Bolaget pekar på investeringar inom halvledarindustrin som bidragande till ökningarna.

Orderingången landade på 9,5 miljoner euro under tredje kvartalet och blev lägre än under motsvarande period i fjol. Det framgår av bolagets senaste delårsrapport. 

Men försäljningen fortsatte att öka och uppgick till 10,4 miljoner euro, upp 16 procent mot kvartal tre förra året (9). 

Rörelseresultatet ökade en aning till 1,4 miljoner euro (1) och utgjorde 13,1 procent av försäljningen (11,5). 

Det operative kassaflödet stannade på 1,8 miljoner euro efter periodens slut. 

"Halvledarindustrin låg bakom drivkraften för tillväxten även under det här kvartalet, säger Aspocomps vd, Mikko Montonen i rapporten och berättar att efterfrågan på kretskort har stigit i och med stora investeringar i chipkapacitet världen över. 

Försäljningen inom telekomsegmentet uppges ha minskat. Det gemensamma segmentert för säkerhet, försvar samt luft- och rymdfart stod för en måttlig tillväxt, men beskrivs som ett aktivt sådant sett till antalet förfrågningar. 

Mikko Montonen skriver att den ökade inflationen återspeglas i Aspocomps kostnader, så som råvaruinköp och energi. 

"Även om vi alltid har säkrat vår elprissättning är den nuvarande situationen utmanande vad gäller vår kostnadsstruktur. Vi kommer att fortsätta att försöka överföra kostnadsökningarna till följd av förändringar i omvärlden till produktpriserna."

Bolaget berättar att Rysslands anfallskrig mot Ukraina och sanktionerna mot Ryssland inte förväntas ha någon direkt inverkan på Aspocomps verksamhet, finansiella ställning eller kassaflöde.

Aspocomp uppskattar att dess omsättning för 2022 kommer att öka och att dess rörelseresultat för 2022 kommer att förbättras klart från 2021. År 2021 uppgick omsättningen till 33,2 miljoner euro och rörelseresultatet till 2,2 miljoner euro.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons