Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Freyr
Elektronikproduktion |

Norsk batterifabrik till USA

Den norska batteritillverkaren Freyr har valt att lägga sin kommande amerikanska cellfabrik i Coweta County, Georgia. ”Förväntar oss snabb tillväxt i efterfrågan i USA.”

Giga America, som fabriken kommer heta, har en planerad kapacitet på omkring 34 GWh per år, lyder ett pressmeddelande.

För att nå dit förväntar sig Freyr att investeringarna uppgår till 1,7 miljarder dollar, motsvarande 17 miljarder norska kronor. Tillsammans med produktionslinjer för battericellerna tros totalinvesteringarna landa på över 2,6 miljarder dollar, eller 27 miljarder norska kronor i slutet av 2029.

Efter slutförandet av alla planerade byggsteg förväntas Giga America, som hamnar i Bridgeport Industrial Par, vara ”en av världens största produktionsanläggningar för battericeller”.

”Dagens tillkännagivande är en milstolpe som bekräftar Freyrss ambition att snabbt utveckla en stark, operativ närvaro i USA. Expansionen till USA har varit en av grunderna i Freyrs långsiktiga strategi. Som ett resultat av den nyligen genomförda lagen om inflationsreduktion (IRA) förväntar vi oss en snabb tillväxt i USA:s efterfrågan på energilagringssystem, elfordon och andra tillämpningar för elektrisk mobilitet under det kommande decenniet, säger FREYRs medgrundare och vd, Tom Einar Jensen i ett pressmeddelande. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-2
Annons
Annons