Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Vaasa
Elektronikproduktion |

Förstudie inledd för etablering av finsk anodfabrik

Epsilon Advanced Materials har tagit hjälp av Finsk malmförädling för att utvärdera möjligheterna gällande en produktionsanläggning för anodmaterial i Vasa.

Epsilon har identifierat en lämplig tomt för projektet i industriområde GigaVaasa för  anläggningen, som ska ha en produktionskapacitet på nästan 50’000 ton anodmaterial per år.

Bolagen hoppas att utvärderingen ska ha nått berörda myndigheter 2023. Innan dess ska man bocka av ett antal nödvändiga punkter, däribland en undersökning av miljökonsekvenser.

”Genom att samarbeta med Epsilon kommer vi att vara bland de första i Europa att lansera ett projekt för att producera anodmaterial för litiumjonbatterier. Vårt samarbete med Epsilon om anodmaterial kommer att vara ett utmärkt komplement till Finnish Minerals Groups tidigare lanserade projekt för katodmaterial”, säger Vesa Koivisto, Senior Vice President, Battery Value Chain på Finnish Minerals Group, i ett pressmeddelande.

I inledningsskedet kommer analysen att baseras på en anodmaterialproduktionskapacitet motsvarande en batteritillverkningskapacitet på cirka tio GWh, vilket ska räcka till cirka 200 000 elbilar per år. I den andra fasen kommer den att baseras på en batteritillverkningskapacitet på 50 GWh, motsvarande cirka en miljon elbilar per år.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons