Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© EIS
Teknik |

Sverige i topp i innovationsranking

Sverige håller sig kvar i den europeiska innovationstoppen. Enligt en rankning av samtliga EU-länders innovationsnivå innehar Sverige en knapp ledning före Finland. Men man riskerar att halka efter.

Nästan alla EU-länder har förbättrat sin innovationsprestanda under perioden 2015–2022. Det framgår av den senaste upplagan av European Innovation Scoreboard, från i september. 

Men rapporten lyfter även fram att Sverige fortsätter att vara bäst i regionen, tillsammans med Finland, Danmark, Nederländerna och Belgien. 

Irland, Luxemburg, Österrike, Tyskland, Cypern och Frankrike beskrivs som starka innovatörer som presterar över EU-genomsnittet. Estland, Slovenien, Tjeckien, Italien, Spanien, Portugal, Malta, Litauen och Grekland är vad man kallar för moderata innovatörer. Ungern, Kroatien, Slovakien, Polen, Lettland, Bulgarien och Rumänien är nya innovatörer. 

Jämfört med EU 2015 har ökningarna varit störst i Cypern, Estland, Grekland, Litauen och Tjeckien. I Kroatien och Polen har innovationsresultatet vuxit snabbare än EU-genomsnittet.

Men enligt Teknikföretagen finns det en risk att placeringen kan äventyras. Det menar Peter Johansson, enhetschef för forskning, innovation och industriell utveckling, hos Teknikföretaget, i ett nyhetsinlägg från branschorganisationen.

Han förklarar till Magasin t: att finansieringen för forskning och utveckling är jämförelsevis låg från staten, eller under EU-snittet. Staten borde ha en målsättning att ligga på en procent av landets BNP på forskning och utveckling, i stället för 0,8 procent.

"Drygt 130 miljarder kronor av satsningarna på FoU i Sverige kommer från näringslivet, medan 43 miljarder kommer från staten. Så ser proportionerna ut, säger Peter Johansson", till Magasin t:. 

Om företagen inte hade varit så inriktade på forskning och utveckling skulle Sverige ha hamnat betydligt längre nere i EU-rankningen, säger Peter. 

"70 procent av den forskning som bedrivs i Sverige kommer från företagen och våra medlemmar på Teknikföretagen står för hälften av näringslivets satsningar. Många av de stora globala företag som vi har i dag är etablerade utifrån ett innovationsinriktat sätt att tänka."


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons