Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Marco Giertz
Teknik |

Electrum är mer än ett labb, det är ett ekosystem

Kiselkarbid stod på menyn under gårdagen i Electrum-huset i Kista. Under ett event samlades akademin, myndigheter och industrin för föreläsningar, en rundvandring på Electrum-labbet och tårta för att fira transistorns 75-årsjubiluem. Ett lyckat event som många kände behövdes, säger arrangören Marco Giertz.

Eventet – som gick under titeln "30 år av framgångsrik forskning om kiselkarbid" vid Electrum-labbet i Kista – samlade ett 50-tal i bänkraderna under gårdagseftermiddagen. Man firade även transistorns 75-årsjubileum, och inledde med en tyst minut för att hedra minnet av Wolfspeeds medgrundare, John Palmour som gick bort den 13 november.

Marco Giertz, vd på Visit Kista, är en av arrangörerna till eventet och programmet upplevde en god uppslutning med bra respons.

”Ett event som många uttryckte en tacksamhet för; man kände ett behov av att stråla samman och prata. Sedan var det roligt att det var många besökare på plats, och inte enbart industrifolk. Och vad jag hört har det uppkommit mycket idéer bland deltagarna,” berättar Marco för Evertiq.

Electrum-labbet har varit en nyckelhubb för tillväxt för många av företagen inom området informations- och kommunikationsteknologi.

”Syftet med eventet har varit dels att visa upp potentialen i kiselkarbid, men också att visa upp att Electrum är mer än ett labb, utan ett ekosystem som kan stötta företag i alla stadier – från coachning på startupnivå, till expertis inom produktion. Och inte minst den stora studentbas som finns till förfogande här, där KTH har stått för över 50 doktorsavhandlingar inom området,” säger Marco. 

Allt började med att Luxemburgs tekniska och vetenskapliga institut besökte Kista, berättar Marco.

”Man var nyfikna på att veta mer om Kista, Electrum-labbet och vad som har gjort det så framgångsrikt. Efter det kom jag, Nils Nordell, Carl Michael Zetterling och Anders Hallén fram till att det fanns både ett internationellt och lokalt intresse. Då föddes idén om en föreläsning, som sedan växte till ett event.”

Följer ni upp detta med nya event – och finns det tankar kring hur dessa kan utformas?

”Det är verkligen ambitionen. Vi ska landa i detta nu och lära oss av upplevelserna. Men det finns absolut intresse för nya event i framtiden,” avslutar Marco.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons