Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© BAE Systems
Elektronikproduktion |

Fler försvarsorder: stridsvagnar och lastbilar till Sverige

Försvarsmakten meddelas ha beställt 300 lastbilar och två stridsvagnar under november månad.

Det är Scania och Volvo som har tillverkat de nya lastbilarna, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande. 

De nu beställda lastbilarna ska täcka behovet av underhållsfordon, utan större specialanpassning, i logistikkedjan för samtliga förband.

Närmare 300 fordon beställs och det finns optioner på ytterligare 260 fordon, från samma tillverkare. Kontrakten är värderade till cirka 460 miljoner kronor, med leverans under 2023 och 2024. 

Det är tre typer av lastbilar som nu beställs. Från Volvo handlar det om 150 rullflakslastbilar 6x6, med option på ytterligare 150 fordon. Sammanlagt 60 flaklastbilar 4x4 med bakgavellyft, med option på ytterligare 60 likadana fordon. Därtill läggs åtta flaklastbilar 8x2 med kran.

Från Scania köps 50 skåplastbilar 6x6, med option på ytterligare 50 stycken.

Två stridsvagnar från BAE Systems

BAE Systems har tecknat ett uppföljningskontrakt värt 90 miljoner dollar med Försvarets materielverk för två nya CV90-varianter, som läggs till i det svenska uppgraderingsprogrammet CV90 Reno. 

"Vi är stolta över att få producera dessa två nya CV90-varianter för den svenska armén. Det samarbetssättet som ingår i det svenska CV90 RENO-programmet har erkänts som en nyckelframgångsfaktor för att uppnå en snabb, balanserad och kostnadseffektiv lösning för att möta kundens kapacitetskrav. Vi ser fram emot att stötta vår svenska kund i att öka deras stridseffektivitet," säger Tommy Gustafsson-Rask, vd för BAE Systems Hägglunds, i ett pressmeddelande. 

CV90-varianterna kommer att tillverkas på BAE Systems Hägglunds anläggning i Örnsköldsvik, Sverige och av Ritek i Levanger, Norge. Ritek är en av BAE Systems Hägglunds industriella partners i det norska CV90-programmet.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2