Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© melpomenem dreamstime.com
Analys |

Orosmoln på himlen – kraftig varselvåg tornar upp sig

Kris på kris, men med orderböckerna fyllda har svenska företag lyckats hålla sig flytande. Men Sinf Underleverantörsbarometer för Q3/Q4 2022 visar att det ser mörkare ut framöver.

Risken att en kraftig konjunktursvacka drabbar Sverige, ovissheten kring nya stödpaket, de tuffa utspelen inför den kommande avtalsrörelsen, allt detta på toppen av existerande kriser stressar nu företagarna.

– Våra färska siffror visar att 18 procent av underleverantörerna nu planerar varsel och uppsägningar. Trenden förstärks av de dagliga rapporter vi får från våra rådgivande jurister som uppger att frågor kring varslen ökar markant de senaste sex veckorna, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på̊ Sinf - Svensk Industriförening i ett pressmeddelande.

Enligt Sinf sitter just nu en femtedel av Sveriges underleverantörer med svåra beslut att säga upp personal, med bara en dryg månad kvar på året. Barometern visar att osäkerhetsfaktorerna är alltför många för att inte agera.

Sinf undersökningar visar att 18 procent, eller nära en femtedel, planerar att förändra personalstyrkan under Q4 och framåt. Jämför detta med vad som förutsågs för Q3 i föregående mätning, då endast sex procent hade dessa planer. Även om det är det fler företag än genomsnittet som har oförändrad orderingång, så menar Sinf att osäkerhetsfaktorerna just nu är alltför många – och likaså frågorna.

“Hur kall blir vintern? Hur höga kommer el-priserna att bli? När kommer stödpaketen? Kommer inflationen att öka än mer? Hur blir tillgången på halvledare och material? Hur kommer situationen i Ryssland och Ukraina att utvecklas? Hur kommer avtalsrörelsen att sluta med ingångskrav på så stora ökningar som mer än fyraprocent?”

Pandemin har förvisso lett till att fler företag plockade hem produktionen för att kunna säkra sina leveranser. Den siffran har ökat till 46 procent från 33 procent i förra mätningen. Men Sinf lyfter ett varningens finger till något som annars enbart känns positivt. Man syftar på att om det blir en tuff avtalsrörelse med krav på löneökningar blir det svårt att behålla produktionen i Sverige och därmed blir effekten den motsatta.

– Vi har hög kompetens och kvalitet i Sverige. De företag som plockat hem produktionen har säkrat arbetstillfällen, leveranser och har ökat trygghetsfaktorn för sina kunder. Det vore olyckligt att vända den trenden genom att lönekraven gör det omöjligt att matcha prisnivåerna i utlandet, menar Sanna Arnfjorden Wadström.

Produktionen här hemma i Sverige är också starkt beroende av en fortsatt kompetensförsörjning. Även här kan lågkonjunkturen slå hårt. Problemen med att hitta kompetens har minskat från 69 procent till 56 procent sedan förra mätningen.

– Många företagare är rädda att mista kompetent personal vid uppsägningar. När väl konjunkturen så småningom vänder uppåt igen har de en lång uppförsbacke för att få in rätt kompetens i tid. Det nya, omtalade omställningsstudiestödet borde även gå till företag för att kompetenshöja i konjunktursvackan. Det skulle kunna mota varslen, höja kompetensnivån i befintliga arbetslag och på så sätt gynna företagen när väl konjunkturen vänder, fortsätter Sanna Arnfjorden Wadström i pressmeddelandet.

En av de verkligt stora frågorna, vars tyngd också visas i underleverantörsbarometern för Q3/Q4 är elen. 73 procent har drabbats av högre elpriser. 50 procent tror att de ökade kostnaderna kommer påverka deras omsättning negativt och 81 procent arbetar för att sänka elkostnaderna.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons