Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Inission
Elektronikproduktion |

Inission: Vi investerar för att minska energiförbrukningen

Evertiq är tillbaka med en ny artikelserie. Efter att ha fokuserat på pandemins effekter och gjort en halvårsavstämning, belyser vi den här gången energifrågan – närmare bestämt elpriserna. Den här gången delar kontraktstillverkaren Inission med sig av sina upplevelser.

Evertiq har sökt ett antal tillverkande företag från den svenska elektronikindustrin för att få en bild av hur utvecklingen av elpriserna under året påverkat verksamheten. Hur den har påverkat just deras verksamhet, vilka eventuella steg man har tagit för ett motverka effekterna av allt högre elkostnader, samt hur utsikterna ser ut för vintern. Av samtliga kontaktade har cirka 20 procent återkommit med svar.

Hur har utvecklingen av elpriserna under året påverkat er verksamhet?

”Självklart ökar våra kostnader för produktionen av detta. Vår bransch är ju inte energiintensiv så jämfört med valutarörelser och väldigt stora ökningar priser på råmaterial, inte minst komponenter, så är ändå elkostnaden på marginalen,” säger Fredrik Berghel, vd för Inission, till Evertiq per mejl.

Vad för steg har ni tagit i verksamheten för att motverka effekterna av allt högre energikostnader?

”Vi har gjort energikartläggningar i de flesta fabriker, vi har gjort och gör investeringar för att minska energiförbrukningen. Väldigt mycket går att göra med förhållandevis små medel. Vårt mål är att vara koldioxidneutrala 2025. En del av den planen går ut på att vi skall sätta upp solpaneler på våra hustak. Nu hyr vi alla våra lokaler så det krävs samarbete med våra hyresvärdar. Vi har kommit olika långt i de olika fabrikerna,” berättar Fredrik.

Hur ser utsikterna ut för verksamheten för vintern - en period där elkonsumtionen som regel är större och priserna högre.

”För vår verksamhet ser utsikterna goda ut. För elpriserna, som vi har mycket svårt att påverkam ser det onekligen mörkt ut. Vi kommer såklart vara ännu mer noggranna hur vi använder el,” avslutar Fredrik Berghel. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons