Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© WEAB
Elektronikproduktion |

WEAB: Planerar vissa körningar efter elpriserna

Evertiq är tillbaka med en ny artikelserie. Efter att ha fokuserat på pandemins effekter och gjort en halvårsavstämning, belyser vi den här gången energifrågan – närmare bestämt elpriserna. Den här gången delar kontraktstillverkaren WEAB med sig av sina upplevelser.

Evertiq har sökt ett antal tillverkande företag från den svenska elektronikindustrin för att få en bild av hur utvecklingen av elpriserna under året påverkat verksamheten. Hur den har påverkat just deras verksamhet, vilka eventuella steg man har tagit för ett motverka effekterna av allt högre elkostnader, samt hur utsikterna ser ut för vintern. Av samtliga kontaktade har cirka 20 procent återkommit med svar.

Hur har utvecklingen av elpriserna under året påverkat er verksamhet?

"Då vi är en liten firma så har inte vi så mycket utrustning som drar en massa energi. Men vi tänker på vilken tid på dygnet som vi använder till exempel lödugnen och försöker planera körningar till tider då elen inte är så dyr då den drar en hel del el både vid uppstart och när den sen är igång. Vi har åtminstone inte ännu behövt göra några större förändringar gentemot tidigare arbetssätt, men vi har såklart koll på läget och skulle det ske ytterligare prishöjningar så får vi analysera de nya förutsättningarna och agera därefter," säger Thomas Halstensson, platschef vid WEAB:s fabrik i Torsby, til Evertiq per mejl. 

Vad för steg har ni tagit i verksamheten för att motverka effekterna av allt högre energikostnader?

"Vi har precis fått renoverat på kontoren med automatisk tändning/släckning av lampor så det inte står ljus på i rum som man inte använder, tex toaletter. Lamporna byttes då även ut mot LED-varianter som drar  mindre energi än de som tidigare användes. Ute i verkstaden är vi noga med att man släcker ljuset efter arbetsdagens slut, inte låter utrustning som tex lödkolvar osv stå på i onödan och använder sunt förnuft i vår energianvändning. Vi ser även över de avtal som vi har idag för elleveranser," berättar Thomas. 

Hur ser utsikterna ut för verksamheten för vintern - en period där elkonsumtionen som regel är större och priserna högre.

"Detta beror såklart på hur stora prisskillnader det blir, men som vi ser det för tillfället så kommer vi kunna producera som vanligt utan några större förändringar," avslutar Thomas Halstensson. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1