Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© MMAB
Mönsterkort |

MMAB: ”Energipriserna påverkar vår produktion i hög grad”

Evertiq är tillbaka med en ny artikelserie. Efter att ha fokuserat på pandemins effekter och gjort en halvårsavstämning, belyser vi den här gången energifrågan – närmare bestämt elpriserna. Den här gången delar mönsterkortstillverkaren Malmö Mönsterkort AB med sig av sina upplevelser.

Evertiq har sökt ett antal tillverkande företag från den svensk elektronikindustrin. Vi vill med artikelserien få en bild av hur utvecklingen av elpriserna under året påverkat den svenska elektronikindustrin. Hur den har påverkat just er verksamhet, vilka eventuella steg ni har tagit för ett motverka effekterna av allt högre elkostnader, samt hur utsikterna ser ut inför vintern. Av samtliga kontaktade har cirka 20 procent återkommit med svar.

Hur har utvecklingen av elpriserna under året påverkat er verksamhet?

”Inför året tog vi höjd för ökade energikostnader och har under våren legat hyfsat i fas med budget. Med höstens ökade energikostnader så påverkar det oss mycket. Mönsterkortsproduktion är väldigt energikrävande och skulle höstens priser bli långvariga, kan det få negativa konsekvenser för vår produktion,” säger Tobias Hjelm, vd för MMAB, till Evertiq per mejl.

Vad för steg har ni tagit i verksamheten för att motverka effekterna av allt högre energikostnader?

”Vi har en daglig uppföljning av elpriser och anpassar också produktionen till viss del efter det. Ett exempel är att vi samlar ihop order för en start och stopp lösning, där vi endast kör nödvändiga processer för att sedan stänga av dem. Än så länge fungerar det väl, men tvingas vi till ytterligare åtgärder kan det komma att ha negativ inverkan på framförallt ledtiderna. Skulle de höga elpriserna fortsätta kan det även bli aktuellt med nattkörning av vissa energikrävande processer, för att på så sätt reducera elkostnaden. Sedan uppmuntrar vi även all vår personal att vara energikloka och tänka på det i sitt dagliga beteende för att på så sätt hjälpa till att kontrollera den totala energianvändningen hos oss. Vi har även sjösatt ett solcellsprojekt där vi undersöker möjligheterna att belägga hela vårat tak med solpaneler, för att på så sätt producera delar av vår energiförbrukning själva. Vi hoppas kunna realisera detta under nästa år. berättar Tobias.

Hur ser utsikterna ut för verksamheten för vintern - en period där elkonsumtionen som regel är större och priserna högre.

”Oavsett om det är vinter eller sommar, följer vår elförbrukning produktionsbeläggningen. Elkonsumtionen för värme är relativt liten, i varje fall sett till vår elförbrukning för produktionen. Vad det gäller marknadsutsikterna för vår fabrik så är de väldigt goda, då intresset bara växer för produktion i Sverige. Men det gör det också extra viktigt för oss att fortsätta följa den dagliga prisutvecklingen och att vi gör nödvändiga justeringar utefter det, för helt klart är att energipriserna påverkar vår produktion i hög grad,” avslutar Tobias Hjelm. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons