Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sanmina
Elektronikproduktion |

Sanmina: "En konkurrensfördel att vi befinner oss i Norrland"

Evertiq är tillbaka med en ny artikelserie. Efter att ha fokuserat på pandemins effekter och gjort en halvårsavstämning, belyser vi den här gången energifrågan – närmare bestämt elpriserna. Den här gången delar Sanmina i Örnsköldsvik med sig av sina upplevelser.

Evertiq har sökt ett antal tillverkande företag från den svensk elektronikindustrin. Vi vill med artikelserien få en bild av hur utvecklingen av elpriserna under året påverkat den svenska elektronikindustrin. Hur den har påverkat just er verksamhet, vilka eventuella steg ni har tagit för ett motverka effekterna av allt högre elkostnader, samt hur utsikterna ser ut inför vintern. Av samtliga kontaktade har cirka 20 procent återkommit med svar.

Hur har utvecklingen av elpriserna under året påverkat er verksamhet?

"Vi har en konkurrensfördel av att vi befinner oss i Norrland där prisuppgångarna inte varit lika dramatiska som i södra Sverige. Det gynnar ju både oss och våra kunder, då kostnaderna inte ökar i samma utsträckning som i många andra regioner. Då vi dessutom har fastigheten värmd av biobränslebaserad fjärrvärme är vi inte direkt påverkade av problematiken med tillgång och prisökningar som drabbat olja och gas," säger Tord Berggren, vd för Sanmina i Sverige, till Evertiq per mejl. 

Vad för steg har ni tagit i verksamheten för att motverka effekterna av allt högre energikostnader?

"Sanmina har under många år arbetat kontinuerligt för att minska energiförbrukningen utifrån ett miljöperspektiv, vilket vi förstås är glada över nu. Den största reduceringen har varit att se till att all utrustning stängs av när ingen verksamhet pågår. Vid nya investeringar väljer vi så energieffektiva lösningar som möjligt. På uppvärmningssidan återvinner vi värme från våra ugnar som mer än halverat våra fjärrvärmekostnader," berättar Tord. 

Hur ser utsikterna ut för verksamheten för vintern - en period där elkonsumtionen som regel är större och priserna högre.

"Sanmina Örnsköldsvik befinner sig i ett område med överskott av el. All vår el kommer via lokala producenter från vatten, vind och sol så vi är i dagsläget inte så oroliga över tillgången. Marknadspriserna och politiska beslut kan vi däremot inte påverka," avslutar Tord Berggren. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2