Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Mycronic
Elektronikproduktion |

Bildskärmsmarknaden har vaknat till igen för Mycronic

Det var till synes lugnt på orderfronten under andra kvartalet hos Mycronic. Men det återspeglade inte verkligheten hos produktionsutrustningsbolaget. I själva verkat rådde det stor aktivitet på marknaden och pipelinen var stor.

Evertiq rapporterade om en uppsjö av ordrar hos Mycronic under september och oktober månad. Det var över ett dussin maskritare som skulle skeppas till befintliga kunder i Asien, samt ett antal till kunder i Nordamerika.

Men så var det inte under andra kvartalet. Sven Chetkovich, Director Investor Relations på Mycronic berättar att bolaget tidigare kommenterat ordernivån.

”Orderingången har varit stark den senaste tiden. Men innan dess var det lite tyst, så vi kände oss nödgade att kommentera detta med att vi samtidigt ser att det pågår stor aktivitet på marknader, och att vi har en stark pipeline,” säger Sven till Evertiq.

Och sedan rasslade det till. På frågan hur han ser på orderexplosionen är det egentligen inte så mycket att orda om.

”Det är lite av en slump att allt samlades under en kortare period och att det inte spridits ut. Det beror till stor del på faktorer som vi inte riktigt kan styra över, till exempel diskussioner och förhandlingar som involverar kund,” berättar Sven.

Men tittar man ur ett längre tidsperspektiv finns det vissa marknadsutvecklingar som har spelat en roll.

”Under pandemin sköt bildskärmsförsäljningen i höjden, framför allt på grund av att konsumenter ville antingen ha en till skärm till hemkontoret eller en ny och bättre tv. Tillverkarna av bildskärmar resonerade på så vis att man redan hade det som behövdes för att tillverka fler befintliga skärmmodeller, men inte utveckla nya modeller,” berättar Sven.

Mycronic tillverkar maskiner som i sin tur tillverkar fotomasker, glasskivor med ett detaljerat mönster som bildar elektriska kretsar. Glasskivorna används för att tillverka både bildskärmar och halvledarkomponenter, och de har en livslängd som enligt Sven kan liknas vid fotonegativ; de slits inte, och man kan tillverka en skärm eller en miljard exemplar.

”Ska man tillverka nya bildskärmsmodeller behövs också nya fotomasker, det går inte att göra ändringar i en redan framtagen fotomask. Så, bildskärmsmarknaden sköt i höjden, medan marknaden för fotomasker minskade under en period,” förklarar Sven.

Men nu är det alltså andra visor i orderboken för bildskärmsmaskritare– nivåerna är tillbaka på bekanta nivåer.

”Det vi såg tidigare var att nivåerna kommer komma tillbaka, och det vi har sett nu på senare tid är ett bevis på att efterfrågan är tillbaka,” säger Sven.

Segmentet med maskritare för halvledare har även det fått ett uppsving.

”Vi lämnade det området för flera år sedan, men tog beslutet att komma tillbaka 2019 med en ny produktserie. Anledningen till det var att teknologin för att tillverka maskritare för bildskärmar hade kommit så pass långt att den kan används för fotomasker till halvledarkomponenter, dock inte de mest avancerade varianterna,” berättar Sven.

Utvecklingen inom området har gått över förväntat, tillägger han.

”Sedan lanseringen har vi gått från att sälja förväntade fyra maskiner per år till mer än det dubbla,” avslutar Sven.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons