Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt (används i illustrativt syfte)
Teknik |

Energimyndigheten: ”Sverige kan bli ledande batterination”

Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning presenterar tolv förslag för att etablera Sveriges delar i ”en hållbar och konkurrenskraftig europeisk värdekedja för batterier.”

En rapport från myndigheterna lägger fram ett dussin förslag som man anser vara centrala för att adressera viktiga utmaningar och främja utvecklingen för en hållbar batterivärdekedja. Det framgår av ett pressmeddelande. 

”Vi ser behov av att förstärka satsningar inom kompetensförsörjning, forskning och innovation för näringsliv, akademi och offentlig sektor. Insatserna för svensk konkurrenskraftig forskning behöver stärkas för att snabbt omsätta nya hållbara lösningar till marknad. Jag hoppas att regeringen skyndsamt beslutar om våra förslag. Vi vill bland annat fortsätta samverka proaktivt kring policyutveckling. Våra egna åtaganden har vi redan börjat med,” säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten, i pressmeddelandet. 

Fordonsindustrin, battericelltillverkning och återvinning, automation, tillverkning och gruvindustri samt tillhörande konkurrenskraftig forskning ses som svenska styrkeområden. För att ta tillvara på dessa möjligheter behöver arbetet, menar man, intensifieras.

”Den kommande batteriförordningen på EU-nivå är en viktig del i utvecklingen mot en hållbar batterivärdekedja. Vår gemensamma rapport visar att fler kompletterande insatser krävs för att etablera en hållbar batterivärdekedja med resurseffektiva och hållbara cirkulära flöden,” säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet. 

Av ett tjugotal planerade storskaliga fabriker i Europa finns en i Sverige. Myndigheterna ser att Sverige har möjlighet att bli en ledande batterination, bidra till att bibehålla välfärden, Parisavtalet och Agenda 2030-målen. 

”Den snabba utvecklingen medför bristande tillgång till råmaterial och ett strategiskt oberoende för EU blir allt viktigare utifrån det geopolitiska läget. Vi behöver därför se till att säkra tillgången på de hållbara råmaterial som behövs för batteritillverkningen inom EU. Där har Sverige goda förutsättningar att vara ledande inom både råmaterialförsörjningen och hela batterivärdekedjan. Vi behöver få konkreta uppdrag och satsningar för att kunna komma vidare och driva utvecklingen,” säger Anneli Wirtén, generaldirektör på SGU, i pressmeddelandet.

Av de tolv förslagen uppges myndigheterna ha påbörjat arbetet med fyra av dem.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-11-20 12:51 V23.2.3-2