Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sono Motors
Elektronikproduktion |

Sono Motors jagar finanser med räddningskampanj

Den tidigare Nevs-kunden Sono Motors har inte fått in utvecklingsresurserna för sin solcellsdrivna elbil Sion. Nu lanserar bolaget en räddningskampanj i hopp om att teckna ett tusental förskottsköp.

Det är inte första gången som Sono Motors befinner sig i en position som denna. Sveriges Radio Ekot rapporterade i slutet av 2019 att den dåvarande Nevs-kunden hade otillräckliga ekonomiska resurser och lanserade en insamling för en summa på 50 miljoner euro, motsvarande en dryg halv miljard kronor. 

Då var det produktion i Trollhättan som stod på spel (som senare i stället lades hos Valmet Automotive i Finland). Nu är det i stället elbilen Sions framtid som ska avgöras. 

"Vi har nått viktiga operativa och kommersiella milstolpar under året. Dels i form av partnerskap inom solenergi, men också i att vi kunde presentera vårt första serievalideringsfordon för Sion," förklarar bolaget i ett pressmeddelande om hur man har hamnat här. 

Sono Motors fortsätter och pekar även på att finansmarknaderna upplevt en negativ nedgång och försöker förklara hur man arbetar med de utmanande faktorerna.

"Det är många teknikföretag som tappar stora delar av sina respektive marknadsvärden. Företagaktier inom mobilitet har också drabbats hårt. Som ett resultat av detta har det blivit mer utmanande att finansiera Sion genom eget kapital. Att samla in pengar tar också längre tid än väntat, vilket bottnar i att vi misslyckades med att förklara för investerare varför just Sion har potentialen att bli världens första, prisvärda solelektriska fordon, och att det finns en enorm efterfrågan på den."

Förhoppningen är att täcka kostnaderna genom att 3,500 personer inom 50 dagar köper Sion i förskott. För man är, trots investerarnas råd att växla över till enbart solceller, inte beredda att ge upp Sion. Men skulle man inte gå i mål kommer man gå råden till mötes. 

Sono Motors skriver att bolaget i dag har mottagit reservationer till ett potentiellt värde av över en miljard euro. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1