Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SEMI
Komponenter |

Så många fab:ar byggs i år - och under nästa år

Halvledarindustrin rapporteras investera över 500 miljarder dollar under perioden 2021 till 2023 i vad som ska resulter i 84 fab:ar. Industrin drivs framför allt av fordonsindustrin och avancerade beräkningar, skriver SEMI.

Rekord, meddelar branschorganisationen SEMI. Antalet fab:ar som påbörjades under det innevarande året uppgår till 33. Och nästa år förväntas siffran bli ungefär densamma, närmare bestämt 28. 

"Den senaste uppdateringen från vår sida visar hur betydelsen av halvledare har ökat för både länder och industrier. Samtidigt understryker den vikten av statliga incitament för att utöka produktionskapaciteten och stärka försörjningskedjorna, säger Ajit Manocha, president och vd för SEMI, i ett pressmeddelande.

I rapporten framgår det att Kina beräknas hamna i en klass för sig på fab-fronten. Landet uppges ha 20 mogna processteknologier i sin pipeline. 

Härnäst, USA. Landet har rättsakten Chips and Science Act i ryggen och har enligt SEMI 18 planerade fab:ar.

Europa har sin motsvarighet i European Chips Act, vilken ska bana väg för tolv anläggningar i regionen under perioden 2021 till 2023. En historisk siffra, menar SEMI.

Halvledarnationen Taiwan har 14 fab:ar planerade, medan Japan och Sydostasien har vardera sex anläggningar på gång. Korea har tre stora byggen planerade. 

Taiwan förväntas börja bygga 14 nya anläggningar, medan Japan och Sydostasien förväntas börja bygga sex nya anläggningar under prognosperioden. Korea förväntas börja bygga på tre stora anläggningar. Med en marknad som är på uppgång är investeringar i processanläggningar för halvledare kritiska för att lägga grunden för tillväxt," säger Ajit Manocha.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons