Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Mydefence
Elektronikproduktion |

Sverige köper in dansk försvarsutrustning mot drönare

Utrustning mot drönare meddelas vara på väg till flera förband. Det efter att danska Mydefence har fått en order på drönare från den svenska försvarsmakten.

Försvarsmakten skriver att man snabbt behövt skaffa sig förmågan att upptäcka och verka mot obemannade flygsystem. Det står i ett pressmeddelande.

Efter en ”snabb process” har Försvarsmakten beslutat köpa in system från ett danskt företag, som rapporteras vara Mydefence.

”Det handlar om två system. Det är bärbart och ska gå till förband med bevakningsuppgifter. Det har en enhet som varnar för drönare och en som stör ut den. Systemet heter Wingman och Pitbull och köps från Danmark,” säger Ulf Lepp, överstelöjtnant och huvudman för c-uas inom Försvarsmakten, i pressmeddelandet.

Försvarsmakten köper också in fordonsmonterad utrustning för att identifiera och verka mot drönare. Den kommer från samma danska tillverkare och heter Dobberman.

”Det här är ett resultat av nordiskt samarbete inom ramen för Nordefco,” säger Ulf Lepp.

Före årsskiftet utrustas enheter inom flygvapnet och marinen. Under 2023 kommer system föras ut på bred front till förband med skydd och bevakningsuppgifter, bland annat inom hemvärnet.

”Den här förmågan behövs både i fred, i kris och i väpnad konflikt. Det har varit bråttom och tack vare ett intensivt arbete som startade 2018 är vi nu i mål med det här första delen i projektet, som handlar om obemannade flygsystem där drönaren väger under 25 kilo,” säger Ulf Lepp. 
 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2