Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Electrolux
Elektronikproduktion |

Electrolux vinstvarnar, räknar med miljardförlust

Svenska vitvarukoncernen Electrolux vinstvarnar, detta för andra kvartalet i rad. Bolaget meddelar att rörelseresultatet beräknas bli cirka -2 miljarder kronor (vilket inkluderar engångsposter på -1,4 miljarder kronor) under det fjärde kvartalet, vilket är en minskning från 0,9 miljarder kronor under samma kvartal 2021.

Electrolux skriver i ett pressmeddelande att resultatminskningen är en konsekvens av svagare konsumentefterfrågan och lagerminskningar hos både återförsäljare och Electrolux i kombination med en förhöjd kostnadsnivå. Samtidigt menar man att den främsta orsaken till resultatet var utvecklingen i affärsområdet Nordamerika.

Nettoomsättningen för koncernen under det fjärde kvartalet beräknas uppgå till cirka 36 miljarder kronor, vilket även det är en minskning med omkring 8 procent.

Rörelseresultatet exklusive engångsposter beräknas uppgå till cirka -0,6 miljarder kronor, jämfört med 1,6 miljarder kronor för samma kvartal i fjol. Affärsområdet Nordamerika pekas ut som orsaken till resultatminskningen med en rörelseförlust exklusive engångsposter på cirka 1,2 miljarder kronor.

Electrolux skriver även att lagerminskningsaktiviteter hos återförsäljare var större än väntat, och detta i samtliga regioner, vilket bidrog till en svag marknad som påverkade både volym och mix negativt.

Engångsposterna på cirka -1,4 miljarder kronor består av tre poster, program för kostnadsbesparingar för koncernen och omställning i Nordamerika, avyttring av fastighet i Schweiz och avslutandet av pensionsplan i USA.
 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons