Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Okmetic via Youtube
Komponenter |

Markarbeten är i full gång för Okmetics jättefabrik

När finska Okmetic meddelade att man planerar att investera hela 400 miljoner euro i en ny waferfabrik, bredvid sin existerande fabrik i Vanda, slog nyheten ner som en bomb.

Efter pandemiåren 2020 och 2021, och sviterna från halvledarbristen – som än idag märks av på sina håll – kom nyheten att Okmetic planerade att mer än fördubbla sin produktionskapacitet och verksamhet med den nya investeringen. Med den nya fabriken kommer tillverkaren av kiselskivor dessutom att skapa 500 nya jobb.

Det flesta investeringar i denna storlek sker nere på kontinenten, så att ett fabriksbygge av denna storlek sker i Norden bär med sig ett väldigt stort symbolvärde. Okmetic offentliggjorde planerna i maj 2022 och meddelade då att man siktade på att inleda bygget i början av 2023 som senast – och att ta den nya anläggningen i bruk under 2025. Sedan dess har det varit tyst om anläggningen.

Men via en uppdatering på LinkedIn framgår det att saker och ting har börjat röra på sig. När Finland är som allra mörkast fortskrider planen med att ”inleda bygget i början av 2023”. Markarbeten är igång på tomten där fabriken kommer att byggas.

Evertiq kontaktade Okmetic för ett förtydligande om tidsramen för fabriken och fick informationen att markarbeten är i full gång, och att man siktar på påbörja själva byggnadsarbetet av anläggningen tidigt i maj. 

När produktionsanläggningen väl står klar kommer Okmetic att ha tillgång till 40,000 nya kvadratmeter, varav 6,000 kvadratmeter är dedikerat för renrum. Den nya anläggningen kommer att fokusera på produktion av DSP (Double Side Polished) och SSP (Single Side Polished) 200mm kiselskivor samt kristallodling.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons