Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AAC Clyde Space
Elektronikproduktion |

Svensk satellit förlorad i misslyckad raketuppskjutning

En satellit tillverkad av svenska AAC Clyde Space gick förlorad när Virgin Orbit-raketen som sköts upp från Cornwall, England på i måndags misslyckades med att nå omloppsbana.

Samtliga satelliter vid uppskjutningen rapporteras ha gått förlorade, inklusive IOD-3 som var tillverkad av Uppsalabaserade AAC Clyde Space för Satellite Applications Catapult.

Företaget hade levererat satelliten till uppskjutningsplatsen i slutet av 2022 för integration med bärraketen, och avslutade därmed sitt engagemang i uppdraget, i och med detta har den misslyckade uppsjutningen ingen ekonomisk påverkan på AAC Clyde Space.

– Vi är ledsna över förlusten av IOD-3 under uppskjutningen. Våra team i Glasgow arbetade intensivt tillsammans med Horizon Technologies och Satellite Applications Catapult för att designa, bygga och testa satelliten och dess förlust är en besvikelse för oss alla, säger Luís Gomes, vd för AAC Clyde Space i ett uttalande om den misslyckade uppskjutningen.

Satelliten från AAC Clyde Space skulle bli en del av Horizon Space Technologies Amber-konstellation, dedikerad till att leverera Maritime Domain Awareness-data.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons