Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Vasa Stad
Teknik |

Freyr reserverar en andra tomt i Gigavasa-området

Den norska batteritillverkaren har tagit över en tomt som blev ledig efter att Johnson Matthey drog sig ur sitt batterimaterialprojekt i Finland.

Freyr har sedan tidigare redan säkrat en tomt i området gör en battericellsfabrik. Den nya tomten som det norska bolaget nu lagt vantarna på är menad för katodmaterialfabrik, det framgår av ett pressmeddelande från Vasa Stad..

Den andra tomten blev ledig efter att brittiska Johnson Matthey beslutade för att sälja sin batterimaterialaffärsverksamhet under slutet av 2021. Det hela har resulterat i att Freyr nu har tillgång till en 51 hektar stor tomt för att anlägga en framtida katodmaterialfabrik.

– Katodmaterialfabriken kompletterar det ekosystem för batteriindustrin som anläggs på GigaVaasa-området, och därför är FREYR Batterys intentionsavtal och mål att bygga både en battericells- och katodmaterialfabrik på området en verkligt fin nyhet, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry i pressmeddelandet.

Katodfabriksprojektet inleds med att ett program för bedömning av miljökonsekvenserna (MKB) utarbetas, och det har sänts till närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten (NTM-centralen).


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons