Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SCC
Teknik |

Sverige är redo för satellituppskjutning

Efter år av förberedelser och byggnation har Spaceport Esrange invigts – EU-fastlandets första anläggning för uppskjutning av satelliter.

Anläggningen invigdes avKung Carl XVI Gustaf, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Sveriges statsminister Ulf Kristersson. I och med detta har Europa en ny oberoende port till rymden från nordligaste Sverige, en efterlängtad och kritisk tillgång för EU.

– Denna anläggning erbjuder ett oberoende europeiskt tillträde till rymden. Det är precis den infrastruktur vi behöver, inte bara för fortsatta innovationer utan också för att ytterligare utforska nya områden, sa Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen under invigningen.

Till en början kommer den nya anläggningen att användas för Europas initiativ för utveckling av återanvändningsbara raketer, det så kallade Themis-programmet, som drivs av franska ArianeGroup på uppdrag av den europeiska rymdorganisationen ESA  Under 2023 kommer Themis att påbörja ”hopptester” med målet att åstadkomma kontrollerade uppskjutningar och landningar. 

Samtidigt är SSC i avancerade diskussioner med flera potentiella raketpartners för framtida orbitala uppskjutningar från Spaceport Esrange. En första satellituppskjutning beräknas kring årsskiftet 2023/24, det framgår av ett pressmeddelande.

Josef Aschbacher, generaldirektör för den europeiska rymdorganisationen ESA, säger i pressmeddelandet att den nya anläggningen är en viktig tillgång som kommer att stärka Europas förmåga att skjuta upp satelliter och förbättra vår rymdkonkurrenskraft. Samtidigt är han säker på att den kommer att stärka Sveriges aktiva roll i rymden, och som deltagare i många av ESA:s flaggskeppsprojekt.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2