Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Teltonika
Komponenter |

Teltonika siktar på halvledartillverkning i Litauen

Den lettiska elektroniktillverkaren meddelar att man skrivit ett tekniskt samarbetsavtal på 14 miljoner euro med Taiwans Industrial Technology Research Institute (ITRI), som kommer att göra det möjligt för bolaget att starta en halvledarindustri i Litauen.

Avtalet ger Teltonika rätt att erhålla licenser av tillverkningsteknologier av halvledare och enheter utvecklade av ITRI. Samtidigt får Teltonikagruppen hjälp med att utarbeta detaljplaner och ingenjörsutbildningar för anställda.

– Detta är början på en ny guldindustri och en ny fas i vår ekonomi, där vi kommer att fokusera på världsförändrande teknologi. Vi har potential att etablera oss på den globala halvledarmarknaden, och detta partnerskap med Taiwan kommer att hjälpa Litauen att gå framåt snabbt, matcha världens starkaste aktörer, säger Aušrinė Armonaitė, litauens ekonomi- och innovationsminister i ett pressmeddelande.

Enligt Arvydas Paukštys, grundare och vd för Teltonikagruppen, kommer ITRI att tillhandahålla teknologier som i stor utsträckning används inom kraftelektronik, energihanteringsenheter som solomriktare, laddare för elfordon och annan hem- och industrielektronik.

– Avtalet bevisar att vi är pålitliga partners som kan utveckla så komplexa projekt. Jag tror att genom att implementera de planerade projekten kommer vi att hjälpa Litauen att slå igenom tillsammans med de mest avancerade länderna i världen, säger Arvydas Paukštys.

Han fortsätter och säger att när idén om att producera halvledarchips i Litauen föddes för några år sedan övervägde man till en början lite mer traditionella teknologier. 

– Men efter en grundlig marknadsanalys bestämde vi oss för att utveckla nischade halvledarteknologier som används inom förnybar energi, elfordon eller andra industriella kraftmodullösningar. Dessutom kommer vi att erbjuda halvledarchipdesign, montering och testtjänster till våra kunder, säger vd:n.

Avtalet mellan ITRI och Teltonika är värt 14 miljoner euro, där 10 miljoner euro kommer från Taiwans utrikesministerium enligt samarbetsplan mellan de litauiska och taiwanesiska regeringarna och de resterande 4 miljoner euro står Teltonika för. 

Projektets totala värde kommer att slutföras efter mer detaljerade beräkningar under förberedelsefasen och efter bedömning av de investeringar som behövs för installation av infrastruktur och uppförande av fabriker för den lokala halvledarindustrin.

Litauens inhemska halvledarindustri kommer att inkludera allt från design, tillverkning, montering och testning samt tillverkning av kraftmoduler. Nästa steg är att börja utarbeta detaljplaner för dessa projekt, som enligt initiala uppskattningar kan ta runt ett par år, fram till 2025. När detta är klart och man har en klarar bild av vilka investeringar som kommer att krävas kan byggandet av de anläggningar som behövs ta ytterligare två år till, avslutas pressmeddelandet.

© Teltonika

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1