Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Chalmers / Anna Lena Lundqvist
Teknik |

Industrin får tillgång till ny kvantdator

Nu ska en svensk kvantdator bli tillgänglig för många att använda. Med finansiering från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ska det byggas en kopia av den kvantdator som idag finns på Chalmers.

Tanken är att den nya datorn ska ge svenska företag och forskare möjlighet att lösa problem med hjälp av kvantteknologi. En särskild supportavdelning ska hjälpa till att göra verkstad av idéerna.

Sedan 2018 pågår projektet att utveckla och bygga en svensk kvantdator på Chalmers. Nu är Chalmersforskarnas kvantdator uppe i 25 kvantbitar. Målet till år 2029 är 100 kvantbitar, men redan vid 25 bitar är kvantdatorn intressant att köra kvantalgoritmer på. Dock är problemet att den är ytterst sällan är ledig att använda, eftersom forskarna ständigt arbetar på att vidareutveckla den.

Med hjälp av 102 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ska ska detta ändras och en kopia av datorn på Chalmers ska byggas. Utöver kvantdatorn kommer testbädden att innehålla en supportavdelning (Quantum Helpdesk) som vägleder och hjälper användarna att koka ner sina problem till körbara kvantalgoritmer, samt testutrustning för företag som utvecklar komponenter inom kvantteknologi.

– Därför ska vi göra en kopia av vår kvantdator och göra den tillgänglig i en testbädd för företag och forskare att köra algoritmer på. Syftet med testbädden är att höja kompetensnivån inom kvantteknologi i Sverige och att sänka tröskeln för att använda kvantdatorer, säger Per Delsing, Chalmersprofessor och föreståndare för Wallenberg Centre for Quantum Technology (WACQT), i ett pressmeddelande.

Målet är att WACQT:s testbädd ska vara betydligt billigare att nyttja för svenska användare än de kommersiella aktörerna som finns tillgängliga i utlandet.

– En annan stor skillnad är att vi är transparenta med vad som finns under huven i kvantdatorn. Då kan man optimera algoritmen efter hårdvaran, vilket ökar chansen för lyckade beräkningar, förklarar Per Delsing.

Testutrustningen för komponenter och supportavdelningen ska komma på plats under 2024, medan kvantdatorn för algoritmkörning öppnar 2025.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons