Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Apple
Analys |

Dålig kunskap om EMC ute i landet

I en färsk Sifo-undersökning ville Elsäkerhetsverket kartlägga hur omfattande problemet med elektromagnetiska störningar är i samhället. Man vände sig till privatpersoner och tydligt är att få ens vet vad det är.

Det var under december 2022 som Elsäkerhetsverket tillsammans med Sifo/Kantar utförde undersökningen bland privatpersoner, kort ville man få en bild av hur stort problemet med elektromagnetiska störningar faktiskt är och samtidigt ta reda på hur stor medvetenheten är om just EMC-störningar bland allmänheten. Resultatet? Få har ens hört talas om begreppet.

Endast 22 procent av de privatpersoner som ingick i undersökningen har hört talas om begreppet EMC-störningar innan. Knappt två av tio säger sig känna till att de upplevt störningar. Elsäkerhetsverket skriver i ett pressmeddelande att man bedömer att det finns ett stort mörkertal eftersom kunskapen om EMC-störningar är låg bland privatpersoner.

– Främsta argumentet till att privatpersoner inte har hört talas om begreppet är bristen på lättillgänglig information, säger Emma Bergström i pressmeddelandet..

Men vad kan vi få fram för information från undersökningen?

Hushåll såsom villor, radhus och lägenheter är enligt undersökningen den miljö där flest personer har identifierat störningar. Kort så är det främst är hemelektronik och radioutrustning, exempelvis mobiltelefoner och Wifi, som är mest utsatta för elektromagnetiska störningar i samhället.

– I praktiken kan en störning visa sig genom att bilens fjärrkontroll inte fungerar som den ska i samband med att grannens robotgräsklippare klipper gräsmattan. EMC är den elektriska utrustningens förmåga att fungera tillsammans i sin omgivning, utan att skapa oacceptabla störningar för annan utrustning, säger Emma Bergström på anläggningsavdelningen vid Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket pekar på att den snabba utvecklingen av kraftelektronik och digitalisering gör att allt fler produkter orsakar störningar, ett exempel är också ökningen solceller. Bara en av tio är medveten om att solcellsanläggningar kan vara en störkälla ur EMC-perspektiv.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons