Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Tesla
Elektronikproduktion |

Tesla investerar miljarder i två nya fabriker

Elbilstillverkaren planerar att investera mer är 3,6 miljarder dollar för att bygga ut sitt jättekomplex, och tillika första gigafabrik, i Nevada i USA. Investeringen kommer att resultera i två nya fabriker och totalt 3,000 nya jobb.

Redan 2014 investerade Tesla 3,5 miljarder dollar för att bygga sin första battercellsfabrik i Nevada, fabriken som kom att mynta termen ”gigafabrik”. Målsättningen var en anläggning med årlig produktionskapacitet på 35 Gwh, en nivå som vid den här tiden aldrig hade uppnåtts av en ensam fabrik.

Sedan 2014 har bolaget investerat totalt 6,2 miljarder dollar i Nevada och byggt en massiv fabrik på över 500,000 kvadratmeter (5,4 miljoner kvadratfot). I ett blogginlägg listar Telsa en uppsättning milstolpar och prestationer från fabriken sedan den färdigställdes. Hittills har gigafabriken i Nevada producerat 7,3 miljarder battericeller (vilket är 37 GWh+ årligen), 1,5 miljoner batteripack, 3,6 miljoner drivenheter och 1 miljon energimoduler (14 GWh+ totalt).

Men Tesla är inte nöjda med läget i Nevada och meddelar nu att man kommer att investera ytterligare 3,6 miljarder dollar för att fortsätta att växa. Investeringen kommer att resultera i skapandet av 3,000 nya arbetstillfällen och två nya fabriker. Den första fabriken är kommer att vara en battericellsfabrik för 4680-celler med en produktionskapacitet på 100 Gwh. Den andra fabriken kommer att bli företagets första högvolymfabrik för Teslas nya lastbil ”Tesla Semi”.

Tesla har inte delat med sig av någon tidsram för investeringarna eller preciserat när expansionen är tänkt att börja.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons