Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© almi invest
Komponenter |

Almi investerar i n-Ink som möjliggör nya solceller

Almi Invest investerar 3,3 miljoner kronor i n-Ink, som utvecklar ett miljövänligt bläck för tryckt elektronik, exempelvis solceller.

I emissionen på totalt 13,3 miljoner kronor deltar Navigare som huvudinvesterare. Pengarna ska enligt ett pressmeddelande användas till att skala upp och expandera försäljning samt för att vidareutveckla nya miljövänliga ledande polymerer.

Tryckt elektronik utvecklas i rask takt och möjliggör förbättrade och helt nya komponenter och tekniker i samhället. De kan till exempel användas för att skapa effektivare solceller, bättre kondensatorer och olika sensorer för människokroppen inom life-science. Marknaden för tryckt elektronik drivs till stor del av klimatförändringarna och syftet är att skapa miljövänlig elektronik med stor återvinningsbarhet.

För att göra bra halvledare krävs material som kan leda positiva laddningar och material som kan leda negativa laddningar. Problemet har dock varit att det idag nästan enbart finns bläck som leder strömmen via positiva laddningar. Nu har n-Ink hittat en lösning på detta genom sitt nya patenterade bläck. Bläcket sägs dessutom baseras på miljövänliga ämnen och leder ström i form av elektroner vilket är negativa laddningar.

Bakom det hela ligger tio års arbete av professor Magnus Berggren och docent Simone Fabiano och deras forskarteam vid Linköpings Universitet.

– n-Inks innovation är banbrytande och kan jämföras med när man på 60-talet hittade ett sätt att skapa transistorer och integrerade kretsar, vilket var en förutsättning för hela den digitala revolutionen. Under mina år och inom mina teknikområden så har jag sällan träffat på ett bolag med större potential än n-Ink, säger Pär Carlshamre, Investment Manager på Almi Invest, i ett pressmeddelande.

Bolaget ska nu vidareutveckla och sälja sitt bläck till stora kemi- och elektronikföretag på världsmarknaden. I en första fas fokuserar n-Ink på tre vertikaler - polymerer, kondensatorer och solceller - och har redan ett antal stora kundföretag som köpt mindre mängder för analys och utvärdering.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1