Mer än hälften USAs halvedarkapacitet finns utomlands
Amerikanska IC-tillverkare har 56 procent av sin produktionskapacitet installerad vid anläggningar utanför hemmamarknaden USA, det visar en ny rapport från Knometa Research.
Den amerikanska regionen är därmed unik bland de stora tillverkande nationerna och regionerna – tänk Kina, Europa, Japan, Sydkorea och Taiwan – då det är den region där den utländska kapaciteten är större än den inhemska bland bolagen.
Knometa har valt att omräkna kapaciteten till 200 mm-kiselskivor, och det det som utgång hade de amerikanska företagen en installerad kapacitet på 4,6 miljoner kiselskivor per månad vid slutet av 2022. Av dess produceras 2,0 miljoner vid inhemska fabriker och 2,6 miljoner produceras utomlands.
Minneschiptillverkaren Micron är den överlägset största ägaren av utländsk kapacitet. Företaget driver 12 anläggningar utanför USA och står för 65 procent av de 2,6 miljoner kiselskivor som produceras utomlands. GlobalFoundries är tvåa med en andel på 14 procent följt av Intel med 9 procent och Texas Instruments med 5 procent.
De största utlandsvolymerna bland de amerikanska tillverkarna hittas i Singapore där 22 procent av tillverkningen sker. 12 procent av den utländska tillverkningen sker i Taiwan, 10 procent i Japan, 4 procent i Tyskland, 3 procent i Irland och 2 procent i Israel.
Dock så har vi under de senaste åren sett och rapporterat om flera stora nya amerikanska fab-projekt. Många av dessa har också pekat på Chips Act som huvudorsaken att dessa ens blev till. Evertiq har tidigare rapporterat USA:s Chips Act redan har resulterat 200 miljarder dollar i privata investeringar.
Den inhemska kapaciteten kommer därmed att öka en del under de kommande åren, men samtidigt bygger eller planerar flera amerikanska tillverkare ytterligare fabriker utomlands också.
Och som Knometa Research påpekar bör manäven ta hänsyn till det faktum att Intels förvärv av Tower Semiconductor – som har tillverkning i Israel, Japan och USA, kommer att tillföra mer kapacitet utanför USA.