Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© electrolux
Elektronikproduktion |

Sämre än väntat för Electrolux

Resultatet för vitvarutillverkaren slutade på en förlust på 1,9 miljarder kronor under det fjärde kvartalet, jämfört en vinst på 596 miljoner kronor under samma period 2021.

Electrolux menar att nedgången berodde på lägre volymer inom samtliga fyra affärsområden och väsentligt förhöjda kostnadsnivåer inom affärsområdet Nordamerika.

Under det fjärde kvartalet uppgick nettoomsättningen till 35,76 miljarder kronor, jämfört med 35,37 miljarder kronor under samma period i fjol.

 

– Under fjärde kvartalet ledde betydligt lägre volymer till en organisk försäljningsminskning om 8,4 procent. Volymnedgången i samtliga regioner åtföljdes av kraftigt förhöjda kostnadsnivåer i vår verksamhet i Nordamerika, säger vd och koncernchef Jonas Samuelsons i bokslutsrapporten.

Han fortsätter och säger att bolaget har en tydlig plan på plats för att strukturellt minska kostnaderna för koncernen och att man under kvartalet fortsatte att minska de rörliga utgifterna. 

– Ett tydligt fokus på lagerhantering och anpassningar av produktionstakten efter rådande efterfrågan ledde till en generell lagerminskning jämfört med tidigare höga nivåer, i synnerhet av egentillverkade färdiga produkter som vid årsslutet överlag var på normala nivåer.

Igår kunde Evertiq rapportera att Electrolux, efter en genomgång produktionskapacitetsbehovet, beslutat att tänga ner produktionen vid sin fabrik i ungerska Nyíregyháza från början av 2024. 

– Den strategiska inriktningen är att optimera produktionsverksamheten för kylskåp ur ett kostnadsperspektiv genom både outsourcing och egen produktion, och därvid dra nytta av koncernens storlek, förklarar Samuelsons i rapporten.

Under 2023 räknar vitvarutillverkaren med att konsumentsentimentet kommer att fortsätta att påverkas negativt av hög inflation och höga räntor – även om det finns regionala skillnader. Därför räknar man med att efterfrågan på vitvaror för hela 2023 kommer att vara negativt i alla regioner, förutom Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika där efterfrågan förväntas bli oförändrad jämfört med 2022.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons