Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Neonode
Teknik |

Neonode kan kamma hem stort i fight mot jättarna

Svenska Neonode menar att Apple, Google och Samsung gjort sig skyldiga till patentintrång. Det handlar alltså om patent för hur man interagerar med mobilskärmen genom gester och svepningar – något the flesta smartphones nyttjar idag.

Det svenska bolaget har nu vunnit ett antal delsegrar i USA i denna ”David mot Goliat-kamp,” vilket har lett till att aktien har rusat under en tid.

”Det ger oss förhoppningsvis en bra 'kickback'”, säger Neonodes vd, Urban Forssell till Di TV.

Apple, Google och Samsung unisont menar att fingergesterna som styr skärmar inte kan anses  patenterbara. Dock så har domstolar i USA mött denna kritik med ett viftande pekfinger och menar att patenten är giltiga.

Nu är det dags att ta det ett steg längre, tillbaka till domstolen för att fastställa om det faktiskt skett något intrång på patenten ifråga, och med det också avgöra storleken på de belopp som i sådant fall kan krävas ut.

Urban Forssell berättar för Di TV att det inte är dom själva som driver processen, utan Aequitas Technologies, som är ett bolag som specialiserar sig på patentlicenser.

Vd:n förklarar vidare att på grund av att det är Aequitas sm driver frågan saknar Neonode insyn i arbetet – men att man är nöjd med samarbetet.

Neonode idag är helt fokuserat på lösningar för människa-maskin-interaktion (HMI), men så har det inte alltid varit. För den som inte minns utvecklade Neonode tidigare teknik för mobiltelefoner, man släppte även en egen mobiltelefon redan 2002, för en ytterligare modell 2007. Dock så slog finanskrisen hårt mot verksamheten och verksamheten fick läggas ner. Apple släppte sin iPhone 2007 och det är här som grunden till tvisten ligger. Neonode hade ett antal patent runt sveptekniken redan innan användargränssnittet populariserades.

Nu återstår det bara att vänta och se hur processen drivs vidare – och hur detta kan komma att påverka Neonode


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1