Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Elsäkerhetsverket kritiserar norsk laddbox

Elsäkerhetsverket har sedan början av 2022 testat sex stycken olika modeller av laddboxar från olika tillverkare – gemensamt är att de är vanligt förekommande på marknaden och att tillverkarna finns inom Europa.

Bakgrunden till att Elsäkerhetsverket sjösatte testet är det faktum att det under 2021 registrerades 60,638 nya elbilar hos Transportsyrelsen. Detta innebär att allt fler villaägare installerar laddboxar i sina hem. Men frågan är hur ser elsäkerheten ut, vilket är varför Elsäkerhetsverket valt att undersöka sex av de vanligaste modellerna på marknaden.

Myndigheten förklarar att produkterna provas för att se att de uppfyller de säkerhetskrav som ställs, däribland undersöks risken för överhettning och brand, att avstånden mellan olika komponenter är tillräckligt samt att det inte finns risk för elchock eller strömgenomgång. Kort och gott undersöker man om produkten är säker att använda.

Tidningen Elinstallatören rapporterar att ett av bolagen som är med i granskningen – och dessutom får kritik – är norska Easee. Elsäkerhetsverket har i ett brev, som Elinstallatören tagit del av, påpekar att flera av Easees laddboxar saknar jordfelsbrytare och  likströmsskydd, trots att dessa finns enligt bruksanvisningarna. Nu hänger ett hot om säljstopp över Easee och bolaget kan tvingas återkalla alla sålda boxar.

Easee har publicerat ett uttalande på sin svenska hemsida där man erkänner att man mottagit frågor från Elsäkerhetsverket.

”Vi är i dialog med dem och svarar på deras frågor. Detta har ingen inverkan på vår verksamhet i Sverige,” skriver bolaget och lägger till att deras huvudfokus är att ”säkerställa högsta möjliga säkerhetsnivå för alla våra produkter och kunder.”

Elsäkerhetsverket själva skriver att slutrapporten för granskningen uppskattas bli klar om några veckor – först efter att beslut i projektet har fattats.

”Ett ärende pågår fortfarande där parten har getts tillfälle att yttra sig kring den pågående undersökningen. När svarstiden gått ut nästa vecka kommer utredningen att slutföras. Därefter kommer Elsäkerhetsverket att fatta ett beslut i ärendet,” skriver myndigheten i en uppdatering


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1