Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Elinor Batteries
Elektronikproduktion |

Ny norsk gigafabrik ska byggas utanför Trondheim

Norge kommer att få ytterligare en batterifabrik. Förutom Morrow som bygger en gigafabrik i Arendal, och Freyr som gör det samma i Mo i Rana, kommer nu ytterligare en fabrik att byggas när Elinor Batteries sätter spaden i marken i Orkland utanför Trondheim.

Det norska investmentbolaget Valinor har etablerat Elinor Batteries, som siktar på att bygga en gigafabrik för batteriproduktion i Orkland, i Mellannorge.

Schemat är redan satt och förberedelserna och konstruktion av den första fasen av den nya batterifabriken är planerade att påbörjas redan nästa år, med produktionsstart planerad för det andra kvartalet 2026.

– Batteriproduktion i stor skala är avgörande för att lyckas med energiomställningen, säger Lars Helge Helvig, styrelseordförande i Valinor i ett pressmeddelande.

Etableringen av Elinor Batteries beskrivs vara ett direkt svar på den norska regeringens strategi för att utveckla en komplett värdekedja för batteriproduktion i landet.

Valinor har anställt Morrow’s tidigare vd, Terje Andersen för att leda Elinor Batteries i samma position.

Batterierna som kommer att produceras vid fabriken kommer att använda sig av LFP-teknologi och kommer därmed inte att vara beroende av nickel och kobolt.

Gigafabriken kommer att byggas i moduler för att begränsa både finansiella och tekniska risker. Målet är som sagt att den första modulen ska kunna sparka igång produktion under 2026, något som väntas kräva en investering på cirka 1 miljard euro. Totalt planeras tre moduler att byggas fram tills 2030 och Valinor har finansierat den inledande fasen. En finansieringsrunda är planerad att att äga rum senare under 2023. Utan att specificera några siffror säger Elinor att man ser en potential att skapa flera tusen jobb i regionen när fabriken väl når fullskalig produktion.

Initialt kommer Elinor Batteries att vända sig mot marknaden för stationär lagring för byggnader, industri och laddstationer – för både transporter och marina applikationer.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-1
Annons
Annons