Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Easee svarar på Elsäkerhetsverkets kritik

Förra veckan rapporterade Evertiq att Elsäkerhetsverket sedan sedan början av 2022 testat olika modeller av laddboxar från olika tillverkare. Under detta test har kritik riktats mot den norska tillverkan Easees produkter. Nu svara bolaget på ktirken.

Det var tidningen Elinstallatören som var först med att rapportera om kritiken som riktats mot Easee. Elsäkerhetsverket har i ett brev, som Elinstallatören tagit del av, påpekat att flera av Easees laddboxar saknar jordfelsbrytare och likströmsskydd, trots att dessa finns enligt bruksanvisningarna. 

Easee publicerade ett svar på sin hemsida där man meddelade att man befann sig i dialog med Elsäkerhetsverket, att man svarar på deras frågor samt att detta inte skulle ha någon inverkan på bolagets verksamhet i Sverige.

Det norska bolaget har nu publicerat ett mer utförligt uttalande där man bemöter kritiken om bristande säkerhet i deras produkter. 

"Easee har nu lämnat in motivering och dokumentation – och är trygga på att uppfylla gällande krav på elbilsladdare," skriver bolaget.

Elsäkerhetsverket ville ha dokumentation om hur deras krav upprätthålls av de olika tillverkarna av elbilsladdare. Frågorna som ställdes till Easee var främst relaterade till överspännings- och jordfelsskydd. Easee skriver nu att bolaget har levererat dokumentation som visar hur de olika krav uppfylls deras våra produkter. Kort så skriver Easee att produkterna har inbyggt jordfelsskydd, och att detta skyddar mot både AC- och DC-fel. 

Precis som tidigare rapporterats kommer för granskningen att bli klar om några veckor – först efter att alla svar har granskats och beslut i projektet har fattats. Easee själva menar dock att deras laddare uppfyller alla säkerhetskrav.

Easee berättar att bolaget har över en halv miljon installerade laddare i Europa och data från 57,3 miljoner genomförda laddningssessioner hittills – något bolaget menar bevisar att deras teknologi och funktionalitet är trygg och säker. 

"Laddaren övervakar kontinuerligt efter fel både vid laddning och i standby-läge. Detta möjliggörs av över fyrtio sensorer inuti laddaren. Sensorerna ser hela tiden efter onormala förändringar i strömmar, spänningar, temperaturer och luftfuktighet, samt att jordfelsbrytaren fungerar som den ska," skriver bolaget i sitt svar.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1