Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© scanrail dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Ny tomt reserverad i GigaVaasa-området, ekosystemet växer

Beowulf Mining meddelar att bolagets helägda finska dotterbolag Grafintec har skrivit ett avtal med Korsholms kommun om att reservera en tomt i GigaVaasa-området, för att etablera en grafitanodmaterial-anläggning (GAMP).

Bläck mötte papper den 13 februari 2023 och reservationen är giltig under en inledande sexmånadersperiod.

Under de kommande månaderna kommer Grafintec att ha ett nära samarbete med Korsholms kommun och andra viktiga parter, fortsätta med sin förstudie. Målsättningen är att ansöka om en långsiktig platsreservation för tomten före slutet av juli 2023.

Tomten omfattar en yta på cirka 47 hektar och ligger granne med det område där batteritillverkaren Freyr har mark för att utveckla batteriteknik och produktion.

Även om ett antal europeiska projekt för grafitanodmaterial planeras, finns det fortfarande en risk att det regionala utbudet inte kommer att kunna tillgodose efterfrågan på flera år, menar Grafintec. Det finska bolaget ser en möjlighet och samarbetar därför med sin teknikpartner Qingdao Hensen Graphite och teknikkonsultföretaget RB Plant Construction Ltd. ("RB Plant") för att påskynda utvecklingen av GAMP. 

– GigaVaasa-området är inriktat på batterivärdekedjan och det är viktigt att Grafintec är en strategisk del av detta, särskilt när vi har en plats så nära nyckelprojekt som FREYR:s battericellfabrik. Jag ser fram emot några hektiska månader framöver, säger Rasmus Blomqvist, vd för Grafintec, i ett pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2