Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© European Council
Analys |

Ett år efter krigets början ökar EU sanktionerna mot Ryssland

Det har nu gått ett år sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina, och men anledning av detta har EU antagit ett tionde paket med ytterligare sanktioner riktade mot Ryssland och de som hjälper landets krig.

– Putin trappar upp denna olagliga aggression där vinter, mat och svält används som vapen. Ryssland fortsätter att visa sitt omänskliga ansikte med brutal robotterror mot civila mål. Dagens tionde sanktionspaket är riktat mot dem som är ansvariga för att detta brutala krig fortsätter. Vi vidtar fler åtgärder mot banksektorn och mot tillgången till teknik med dubbla användningsområden och avancerad teknik. Vi kommer att fortsätta att öka trycket mot Ryssland – och vi kommer att göra det så länge det behövs, tills Ukraina har befriats från den brutala ryska aggressionen, säger Josep Borrell, EU:s utrikesrepresentant under lanseringen av sanktionerna.

Det senaste beslutet innebär att ytterligare exportförbud införs mot så kallad kritisk teknik och industriprodukter, såsom elektronik, specialiserade fordon, maskindelar, reservdelar till lastbilar och jetmotorer, men även varor till byggsektorn som kan omdirigeras till Rysslands militärmakt, såsom antenner och kranar.

Kort så handlar det om artiklar, eller varor, som kan bidra till en teknisk förstärkning av Rysslands försvars- och säkerhetssektor precis som tidigare. Men dessa kommer nu att omfatta ytterligare nya elektronikkomponenter som används i ryska vapensystem som samlats in på slagfältet. Allt från drönare, robotar och helikoptrar liksom integrerade kretsar och värmekameror är nu inräknade.

Produkter med dubbla användningsområden kommer även dessa att omfattas.

För första gången någonsin kommer förteckningen att omfatta sju iranska enheter som tillverkar militära obemannade luftfarkoster, som har använts av den ryska militären, bland annat mot civil infrastruktur.

Man har även beslutat att varor och teknik med dubbla användningsområden som exporterats från EU inte får ta vägen genom Ryssland.

I paketet finns det även en ny ekonomisk vinkel där man inför ytterligare restriktioner för import av varor som genererar betydande intäkter för Ryssland, såsom asfalt och syntetgummi.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-2
Annons
Annons