Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

Ericsson erkänner sig skyldigt till brott – tar miljardsmäll

Ericssons tänker lägga muthärvan i Irak bakom sig, åtminstone rent juridiskt, detta efter att det svenska telekombolaget nått en ny uppgörelse med USA:s justitiedepartement (DOJ). Ericsson kommer att erkänna sig skyldigt till brott och ta en böter på närmare 2,2 miljarder kronor.

Tidigare under januari i år meddelade Ericsson i ett pressmeddelande att planerade att göra en en avsättning på 2,3 miljarder kronor under det fjärde kvartalet 2022 för befarade USA-böter relaterade till IS-mutskandalen i Irak. Evertiq har tidigare rapporterat om korruptionsmisstankarna.

Irakutredningen har pågått under flera år och har tagit flera svängar. Redan 2019 kunde Ericsson själva slå fast i en intern rapport att man gjort sig skyldig till omfattande korruption i Irak. Detta kommunicerades dock inte ut förens 2022, efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjande. Det faktum att det amerikanska justitiedepartement inte informerades direkt innebar att Ericsson bröt met ett avtal mellan departementet och bolaget från 2019.

Nu står det klart att det svenska bolaget nått en uppgörelse med USA:s justitiedepartement, och att bötesbeloppet landar på en mindre nivå än man tidigare befarat.

– Vi har lärt oss av detta och vi är på en viktig resa för att förändra vår kultur. För att vara en sann branschledare måste vi vara både marknads- och teknikledande och samtidigt ledande i hur vi bedriver vår verksamhet, säger Börje Ekholm, Ericssons vd i ett pressmeddelande.

Han fortsätter och säger att detta steg betyder att frågan om överträdelserna är löst och att Ericsson nu kan fokusera på att genomföra sin strategi och samtidigt driva på en kulturell förändring i bolaget, med integritet i centrum.

Vad gäller de tidigare förhållandena i Irak fortsätter man att utreda fakta, i fullt samarbete med det amerikanska justitiedepartement.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons