Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Valmet Automotive
Elektronikproduktion |

Valmet startar serieproduktion vid tysk batterifabrik

Finska Valmet Automotive har startat serietillverkningen av batterisystem i Kirchardt, bolagets första batterifabrik i Tyskland.

Fabriken tillverkar högspänningssystem för elfordon och laddhybrider. I ett första steg för fabriken har Valmet Automotive sjösatt en minde serieproduktion av moduler, paket och batterihanteringssystem (BMS) för PHEV-versionen av ett icke namngivet sportbilsmärke. Förserieproduktion för den första stora volymordern till en annan kund, en tysk OEM, är planerad att starta sommaren 2023. Vid Kirchardtanläggningen har Valmet Automotive cirka 11,500 kvadratmeter produktionsyta. 

Rekrytering till fabriken pågår redan, men Valmet spår att de flesta av den tilltänkta arbetsstyrkan om 150 personer kommer att ansluta sig under 2024. För närvarande har anläggningen en personalstyrka på cirka 60 anställda.

– Sedan produktionsstarten vid vår första batterifabrik i Salo, Finland, 2019, har vi levererat över 1 miljon batterisystem för våra kunders hybrid-, plug-in- och helelektriska fordon. Anläggningen i Kirchardt, vår första i Tyskland, kommer att ytterligare stärka Valmet Automotive som ledande inom produktion och utveckling av batterisystem, säger Jyrki Nurmi, SVP för affärslinjen EV Systems (EVS), Valmet Automotive i ett pressmeddelande.

Valmet Automotive driver nu tre fabriker för montering av batterier, varav två i Finland i Salo och Nystad. Batteriproduktionsanläggningen i Nystad – som öppnade i september 2021 – ligger i samma byggnad som bolagets lokala bilfabrik.

Beslutet att bygga en batterimonteringsfabrik i Tyskland togs efter att Valmet Automotive blivit utnämnd som systemleverantör för ett nytt batteriprogram av en tysk biltillverkare. Programmet kräver att batterimonteringen sker nära kunden för att spara resurser samt minimera transporter. En annan viktig faktor är närheten till företagets utvecklingsanläggningar i München och Bad Friedrichshall, där företaget också driver ett fullskaligt testcenter för högspänningsbatterier.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2