Annons
Annons
Annons
Annons
© PowerCell
Elektronikproduktion |

PowerCell tecknar avtal värt 19,2 miljoner euro

Svenska Powercell has tecknat ett avtal med SEAM som omfattar leveranser av vätgaslösningar till två fartyg som trafikerar Norges längsta färjelinje.

Med ett kontraktsvärde på 19,2 miljoner euro är det här världens största vätgasprojekt hittills i marinindustrin. Cirka 5 miljoner euro av ordervärdet förväntas påverka PowerCells intäkter under 2023.

Det var den 7 februari i år som PowerCell meddelade att bolaget tecknat en avsiktsförklaring för leveranser till de två färjorna. Avtalet tecknades med norska SEAM, som ansvarar för leverans av driv-, styr- och säkerhetssystem. Slutleverans ska ske under fjärde kvartalet 2024.

Den norska regeringen har ställt som krav att de nya färjorna över Vestfjorden vid Lofoten ska vara utsläppsfria. Dessutom ska de vara drivna av vätgas för att klara sträckorna på upp till fyra timmar. Det är den norska transportkoncernen Torghatten Nord som ska leverera färjorna, ett bolag som PowerCell har för avsikt att ingå ett långsiktigt serviceavtal med.

PowerCell ska leverera sitt Marine System 200 som gör det möjligt för färjorna att producera sammanlagt cirka 13 MW effekt. 

– Det här är ett banbrytande projekt för hela marinindustrin som vi är mycket glada över att få vara en del av. Norge ledde utvecklingen vid introduktionen av flytande naturgas i marinindustri och nu tar de ett viktigt steg för att etablera grönt väte som energikällan för att minska koldioxidutsläppen i marina kommersiella verksamheter. Våra lösningar passar perfekt för krävande applikationer där driftssäkerhet, hög effekttäthet och kompakt format är viktiga parametrar, säger Richard Berkling, vd för PowerCell i ett pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1