Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Pixabay
Teknik |

Torktumlare och USB-laddare testas av EU

Just nu pågår ett större EU-projekt, JAHARP-2020, för att se över produkters säkerhet inom EU. Elsäkerhetsverket deltar i två delprojekt som rör elektriska produkter, USB-laddare och torktumlare. Tekniska brister hittade bland laddarna.

Totalt har 120 USB-laddare och 30 torktumlare köps in på EU-marknaden, varav 10 USB-laddare inköpta i Sverige samt 3 torktumlare, skriver Elsäkerhetsverket. Testerna kommer att utföras på oberoende testhus och beräknas vara klara i mars.

– Vi har sett på de tester av USB-laddarna som gjorts hittills att det är en hel del brister. Mer än hälften av laddarna uppfyller inte säkerhetskraven. Bristerna gäller inte enbart märkning utan det är tekniska brister som i värsta fall kan leda till elchock och brand, säger Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Katarina Olofsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, förklarar att anledningen till man tittar närmre på just torktumlare är bland annat på grund av ett flertal bränder inom Europa som orsakats av den produktkategorin. 

– Elsäkerhetsverket har tidigare inte haft något projekt där vi fokuserat på torktumlare så det ska bli intressant att ta del av slutresultaten när alla tester är klara, säger Katarina Olofsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Testerna inom projektet ska vara klara i mars, därefter kommer analyser att göras och därefter en rapport. Visar det sig att det finns produkter som inte lever upp till säkerhetskraven och därmed kan vara farliga kan det innebära försäljningsförbud.


Visa fler nyheter
2024-03-01 09:18 V22.3.47-2