Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Högskolan Väst
Teknik |

30 miljoner kronor för att minska kompetensbristen

Högskolan Väst har beviljat 30 miljoner kronor av KK-stiftelsen för att utveckla kurser designade för industrins kompetensbehov inom elektroteknik och produktionsteknik.

Syftet med kurserna är att ge yrkesverksamma ingenjörer möjlighet att vidareutvecklas och bygga ny kunskap för att möta industrins klimatomställning.

Just nu kraftsamlar KK-stiftelsen för att stötta näringslivet i klimatomställningen och avsätter totalt cirka 90 miljoner kronor för att lärosäten och näringsliv tillsammans ska utveckla nya kurser och utbildningsprogram.

– Vi har idag en allvarlig situation där kompetensbrist bidrar till att bromsa klimatomställningen. Flera rapporter visar att många branscher har svårt att hitta rätt kompetens. Vi satsar nu på fördjupad samverkan mellan akademi, näringsliv och andra aktörer för att möta de många utmaningarna inom strategiskt viktiga områden för näringslivets omställning, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin i ett pressmeddelande.

Högskolan Väst kommer att leda den långsiktiga utbildningssatsningen ”Elektrifiering för hållbart energisystem”. Den omfattar kompetensutveckling kopplad till elektrifiering av fordonsflottan, elproduktion samt transmission och distribution av el. 

Flera kurser kommer att utvecklas – i samarbete med tolv företag och Uppsala universitet – och i januari nästa år startar den första omgången kurser för yrkesverksamma ingenjörer.

– Behovet av ny kompetens inom elektroteknik är stort, inte minst inom fordonsindustrin i vår region. Nu kan högskolan utöka utbildningsutbudet inom elektroteknik med ytterligare kurser som riktar sig både till yrkesverksamma ingenjörer och till högskolans ingenjörsstudenter, säger Per Nylén, prefekt vid Institutionen för Ingenjörsvetenskap, Högskolan Väst.

Enligt pressmeddelandet kommer innehållet till de nya kurserna inom elektroteknik ska tas fram tillsammans med industripartner som Atlas Copco, GKN Aerospace, Polestar, Svenska kraftnät, T-Engineering, Vattenfall med flera.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons