Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© pixabay geralt
Elektronikproduktion |

Är kinas tid som världens fabrik över?

Kina, som under många år betraktats som ”världens fabrik” har på senare tid sett flera av sina inhemska tillverkare expandera utanför landets gränser.

Vi har sett det under lång tid, men i ett långsamt tempo, återflytten av produktion. Men det är inte bara utländska produktägare som flyttar produktionen närmare hemmamarknaden, kinas inhemska tillverkare anpassar sig till världsläget och utökar sina fotavtryck utanför landet.

Raymond Goh – © Confidee

Raymond Goh, COO för Confidee, spår en gradvis förskjutning av tillverkningsbaserna. Han menar att industrin har förändrats och kommer att fortsätta att göra så.

I ett blogginlägg pekar Goh på kinas Covid-strategi, stigande arbetskostnader, handelskriget med USA och även den amerikanska halvledarrättsakten som aspekter som påverkar leveranskedjan, både i Kina och utanför.

Kontentan? Kina kommer inte längre att vara centrum för världens leveranskedja.

”Kina kommer inte längre att vara centrum i världens leveranskedja. Till övervägande del tar Indien, Malaysia, Vietnam och Thailand andelar av leveranskedjan från Kina. Även om det är för tidigt att säga vilket land som kommer att vara centrum i världens leveranskedja, kan vi säga att beroendet av enbart Kina kommer att minska,” skriver Raymond Goh.

Ett färskt exempel Sihui Fuji Electronics Technology som planerar att investera 68,1 miljoner euro för att bygga en ny mönsterkortsfabrik i Thailand. Bolagets produktionskapacitet är idag mestadels koncentrerad i Kina, men när planen offentliggjordes var man också tydligen med att den planerade fabriken skulle underlätta för Sihui Fuji att betjäna sina utländska kunder.

Investeringar i Kina av utländska spelare är troligen också något som kommer att minska över tid, i alla fall om man ska tro Kyoceras vd Hideo Tanimoto.

I en intervju med Financial Times gör Tanimoto bedömning att Kina inte längre är lönsamt som världens fabrik.

– Det fungerar så länge som produkter tillverkas i Kina och säljs i Kina, men affärsmodellen att producera i Kina och exportera utomlands är inte längre lönsam, förklarade Tanimoto till Financial Times. "

Och precis som Raymond Goh tar även Tanimoto upp löneutvecklingen i landet, men framför allt menar han att det handlar det om friktionen mellan USA och Kina. Handelskonflikten har gjort det betydligt svårare att exportera ut ur Kina till vissa regioner. För att illustrera allvaret i situationen har denna utveckling lett till att Kyocera nu bygger sin första komponentfabrik i Japan på nästan två decennier.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-25 14:09 V22.4.31-1
Annons
Annons